VRIJDAG 5 NOVEMBER | 15:30

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Regen

Ons kikkerlandje is ook gevangen door de avant-garde. Havenschepen, schillenboeren, idyllische reflecties vanuit het grachtenwater. En dan plots: de drup. Ramen die sluiten, paraplu’s die zich openklappen en de pas d’r in. We hebben het hier over de korte maar kletsnatte stadssymfonie van Amsterdam: Regen.

rege
images (1)
0xF783977D5FA0FC898A8514C6666158F5
regen

La Coquille et le Clergyman

In La Coquille et le Clergyman (1928) wordt de begeerde Athanasiou achternagezeten door haar wanhopige echtgenoot en een celibate priester. In eerste instantie lijkt de film door deze surrealistische achtervolging (beha’s die worden afgetrokken, uitgestoken tongen, uitdagende lachjes) niet ver af te staan van de male gazes, te herkennen in werk van tijdgenoten Buñuel en Dalí. Toch laat Dulac de vrouw op film niet vangen als object van verlangen. Er wordt naar haar nek en haar boezem gegrepen, maar telkens komt de regisseuse tussenbeide met symboliek en montage, om haar te verlossen. Geen wonder dat er rellen uitbraken bij de vertoning van deze film in Studio des Ursulines in Parijs in 1928.

Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, De Regen en La Coquille et le Clergyman is onderdeel van het Jaren ’20 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. 

La_coquille_et_le_clergyman_4
the-seashell-and-the-clergyman-3
hqdefault
download
4045_21