NU TE ZIEN

Regisseur Grímur Hákonarson

Cast Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson en Charlotte Bøving

Lengte 90 minuten

Jaar 2015

Taal IJslands

Ondertiteling Nederlands

De IJslandse film Rams van Grímur Hákonarson vertelt een komisch maar aangrijpend verhaal over isolatie en familiebanden in een prachtig natuurlandschap. Op het Cannes filmfestival 2015 won de film al de eerste prijs in de Un Certain Regard-sectie.

Nog te zien tot aanstaande donderdag.

Rams neemt je mee naar een afgelegen IJslandse vallei waar de populatie bestaat uit de twee broers Gummi (Sigurður Sigurjónsson), Kiddi (Theodór Júlíusson) en hun schapen. Allebei leven ze alleen. Hoewel ze naast elkaar wonen, hebben ze elkaar al 40 jaar niet gesproken. De broers zijn allebei geobsedeerd met hun schapen, die dezelfde stamboom hebben, en rivaliseren met hun rammen om prijzen in de wacht te slepen bij een jaarlijkse competitie. Nadat er een niet te genezen, uiterste besmettelijke schapenziekte uitbreekt op de boerderij van Kiddi besluiten de autoriteiten om de schapen van alle nabijgelegen boerderijen om te brengen. Voor velen, waaronder Gummi en Kiddi, komt dit hard aan. Om te voorkomen dat de schapen volledig uit hun leven verdwijnen begint er een moeizame samenwerking tussen de broers.

Door de vaderlandse kennis van Hákonarson geeft Rams een uniek inkijkje in de IJslandse rurale cultuur. Tegelijkertijd weet de film een goede balans te vinden tussen lichte absurditeit, droge humor en ontroerende ontwikkelingen. In de Sneak Preview kreeg Rams van bezoekers dan ook een prachtige 8.

De fotografie, in oneindig veel grauwtinten, is schitterendParool
Laveert tussen drama en komedie, realisme en surrealisme De Filmkrant