NU TE ZIEN

Regisseur Jasmila Žbanić

Cast Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Micha Hulshof, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Joes Brauers

Lengte 102 min.

Jaar 2020

Taal Servo-Kroatisch, Bosnisch, Nederlands

Ondertiteling Nederlands

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić, die bekend staat voor haar eerdere film Grbavica, die een gouden beer wist te winnen op de Berlinale van 2006. De film is een fictiefilm en vertelt het verhaal van de genocide op 8000 mannelijke moslims in Srebrenica in 1995. Een gebeurtenis waarin de Nederlandse blauwhelmen een grote rol gespeeld hebben. 

De film gaat over Aida, die in Srebrenica werkt als tolk op de Nederlandse VN-basis. Samen met haar gezin en 20.000 Bosnische moslims is zij op zoek naar een veilig onderkomen vanwege de dreigen van het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film laat de tijd zien voorafgaand aan de evacuatie van de Islamitische vluchtelingen en ook de complete chaos en gruwelijkheden die erop volgen. Aida gelooft lange tijd nog dat de VN ze zou beschermen tegen het gevaar, maar niets blijkt minder waar: 8000 van de mannen onder de Bosnische vluchtelingen worden op gruwelijke wijze omgebracht. 

Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.

Quo-Vadis-Aida_st_1_jpg_sd-low
Quo-Vadis-Aida_st_2_jpg_sd-low
Quo-Vadis-Aida_st_3_jpg_sd-low
Quo-Vadis-Aida_st_4_jpg_sd-low
Quo-Vadis-Aida_st_6_jpg_sd-low
Quo-Vadis-Aida_st_7_jpg_sd-low
Quo-Vadis-Aida_st_8_jpg_sd-low
Quo-Vadis-Aida_st_5_jpg_sd-low