ZONDAG 7 APRIL | 19:30

Regisseur Slavko Martinov

Lengte 96 minuten

Jaar 2012

Taal Koreaans

Ondertiteling Engels

In de reeks PROPAGANDA vertonen we films binnen het thema van manipulatie, indoctrinatie, fake news en desinformatie. Naast propaganda films zullen we ook films vertonen die aan de haal gaan met het thema van propaganda; films over het fenomeen propaganda, meta-propaganda films en films die propaganda hergebruiken om een nieuwe boodschap uit te dragen.

In Propaganda van Slavko Martinov krijgt een Australisch-Koreaanse tolk tijdens een familiebezoek in Seoel een DVD in de handen gedrukt door twee Noord-Koreaanse dissidenten. Ze vragen haar de film te vertalen en op het internet te zetten. De film is een striemend betoog tegen de westerse beeld- en consumptiecultuur en roept op om de strijd aan te gaan tegen de ‘consumptieslavernij’. In een hels tempo passeren de uitwassen van de Westerse cultuur het scherm: pamflettistisch en grappig, maar toch houdt Propaganda het Westers publiek ook een confronterende spiegel voor.

Deze film is onderdeel van de reeks PROPAGANDA, op 7 april vertonen we ook Atomic Cafe (1982) binnen deze reeks. Het Trio Jayne Loader, Kevin Rafferty en Pierce Rafferty heeft Amerikaanse propaganda geapproprieërd om er een nieuwe betekenis aan te geven. Door het nauwkaurig hermonteren van jaren 40-50-60 propaganda van de Amerikaanse overheid en Amerikaanse militaire trainingsvideos krijgt de propaganda een nieuwe, komische maar tevens duistere betekenis.