Project Pride is een initiatief en samenwerking vanuit de verschillende projecten van de Stichting Kriterion, namelijk de bioscoop Kriterion, Studio/K‘Skek en Filmtheater de Uitkijk die gezamenlijk een programma hebben neergezet in relatie tot de Gay Pride 2019. Film, muziek en cultuur zullen allemaal de revue passeren tijdens dit festival.
2 & 3 augustus Parade in Skek
Tijdens de canal parade is er een zeedijk’s festival waar we twee dagen lang Pride vieren! Overdag tappen we buiten bier terwijl we op tafels dansen op vunzige hitjes. Als de muziek buiten stopt, pakken we hem door in ons café, want trots zijn we ook in de nacht. Dus trek je stoutste kloffie aan en maak die vies! Geen zorgen; er is een priester waar je meteen je kink kan biechten…
4 augustus Film: Saterday Church in Kriterion
Saturday Church vertelt het verhaal van de 14-jarige Ulysses, een verlegen en feminiene tiener, die na de dood van hun vader merkt dat hen nieuwe verantwoordelijkheden als ‘man van het huis’ op zich moet nemen. Naast hun moeder, jongere broer en conservatieve tante worstelt Ulysses ook met vragen over gender-identiteit. Hen vindt een ontsnapping door een wereld van fantasie te creëren vol dans en muziek. Ulysses’ reis geeft een ommekeer in de worsteling wanneer hen een levendige transgender gemeenschap tegenkomt, die hen meeneemt naar ‘Saturday Church’, een programma voor LHBTQ-jongeren. Ulysses slaagt erin om hun twee werelden uit elkaar te houden; hun tante gehoorzamen en een passie voor de club scene van NYC en voguing ontdekken, totdat dit dubbelleven is onthuld. Ulysses moet de moed vinden om te zijn wie hen werkelijk is, en dat terwijl hen het risico loopt om degenen te verliezen waar hen het meest om geeft.
9 augustus Film: Tropical Malady in de Uitkijk
Thaise regisseur Achipatchong Weerasethakul laat een bedeesde dorpeling en een militair op elkaar verliefd worden. daarna verandert de film radicaal in een koortsdroom over geesten en angsten. De ondoorgrondelijke film tropical Malady wist zelf op het cinefiele festival van Cannes de toeschouwer de gordijnen in te jagen. Toch noemt Weerasethakul de hollywoodfilms uit de jaren zeventig en tachtig zijn belangrijkste inspiratiebron. Star wars en vooral E.T. hebben mij enorm bëinvloed. Tropical Malady draait 9 augustus om 19:00 in De Uitkijk
13 augustus Film + Talk: Pink washing in Studio K
Pinkwashing Exposed is een documentaire over campagnes tegen pinkwashing en Palenstina-solidariteitactivisme in Seattke, uitgegen door Amy Mahardy en geregisseerd door Dean Spade. ”pinkwashing” betekend dat landen die zich bezighouden met vreselijke mensenrechtenschendingen zichzelf als ”homovriendelijk” promoten om de aandacht af te leiden hiervan, in dit geval de brute kolonisatie van Palenstina. Israël is het land dat het meest bekend staat om het gebruik pinkwashing en het als strategie gebruikt in zijn rebranding-campagne voor het laatste decennium. De documentaire laat het inspirerende verhaal van de overwinning van activisten zien en onderzoekt hoe Pinkwashing werkt en wat lokale activisten doen om terug te vechten. Na afloop van de film zal er een nagesprek zijn met Yasmin Ahmed, betrokken bij de organisatie Studenten voor rechtvaardigheid in Palenstina (SRP). De film en het nagesprek zijn in het engels.