ZONDAG 8 MAART 2020, 19:30 | €6,50    

Regisseur Lee Chang-dong

Cast Yoon Jeong-hee

Lengte 2u19m

Jaar 2010

Taal Koreaans

Ondertiteling Nederlands

Incl. inleiding door dichter Kyki Vermaire + nabespreking met Shiham Razzouk

In deze bekroonde drama van Lee Chang-dong (Secret Sunshine, Burning) volgen we dementerende grootmoeder Mi-ja, die ontdekt dat haar inwonende kleinzoon bij een seksueel misdaad is betrokken. Te midden alle emotionele draaglast en haar slijtende taalvermogen begint ze poëzie lessen te volgen.

Poetry mag dan niet letterlijk over poëzie gaan, naast een raak portret dat de kwalen van de moderne maatschappij aankaart, betuigt de film evenzeer een oprechte, on-zweverige lofdicht aan de dichtkunst zelf. Op het Cannes Film Festival was de film genomineerd voor de Gouden Palm en won het de hoofdprijs voor Beste Screenplay.

De vertoning zal ingeleid worden door dichter Kyki Vermaire. Ze schrijft, geeft workshops en beheert psyblog.nl, een blog gewijd aan verhalen over psychologie. Ze maakte deel uit van collectief Poetry Circle 013 en publiceerde over haar adoptie het autobiografische boek Farskies.

Na afloop volgt er een nabespreking met journalist-in-spé Siham Razzouk, die in Zuid-Korea heeft gestudeerd.

Deze vertoning wordt gebracht in samenwerking met Stichting Granate en maakt onderdeel uit van het Granate Festival. Van 7 t/m 15 maart kun je verspreid over 6 openbare bibliotheken, 10 filmhuizen en theaters in Amsterdam een breed scala vinden aan o.a. poëzievoordrachten, filmvertoningen en masterclasses.

Op 8 maart is er naast deze vertoning van Poetry tevens een vertoning van de Iraanse film Tehran Has No More Pomegranates, met vooraf de shortfilm Ysabel’s Table Dance. Voor meer info over Granate x Kriterion, zie: kriterion.nl/granate