WOENSDAG 24 JANUARI | 19:30 | €8,-

Regisseur Jean-Luc Godard

Cast Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Graziella Galvani

Lengte 110 minuten

Jaar 1965

Taal Frans

Ondertiteling Engels

Jean-Luc Godard staat bekend om zijn gigantische kennis van kunst. Dit uit hij dan ook graag in zijn films, het hoogtepunt hiervan is Pierrot le Fou. In deze film zijn Pierrot en zijn geliefde Marianne op de vlucht zijn voor Algerijnse criminelen en komen hierdoor in allerlei problemen terecht. De film zit vol met verwijzingen naar verschillende stromingen uit de kunstgeschiedenis; pop art, kubisme, impressionisme en expressionisme, het komt allebei voorbij. Sommige expliciet, sommige subtiel, maar in elke scène zullen ze aanwezig zijn.

Een schrijver verlaat zijn echtgenote en zijn geregelde bestaan voor een oude vlam die hem meesleurt in een warnet van intriges en moord, waarbij ondertussen ook hun wederzijdse liefde wordt opgebruikt. Een persoonlijke afrekening van Godard met de mislukking van het huwelijk met Karina werd in de vorm van een road movie volgestopt met politieke, absurde en cinefiele incidenten waardoor de film voortdurend verrassend blijft, hoewel de tragische dimensie over de teloorgang van emoties de overhand blijft houden. Pierrot le Fou is het hoogtepunt en conclusie van de eerste periode in het werk van Godard, en zijn eerste film in kleur.

Deze vertoning is onderdeel van het Kriteri on ART-programma. Andere vertoningen binnen deze reeks zijn Days of Heaven en Dreams. Sophie Berrebi, hoogleraar hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam, zal de film inleiden.

Jean-Luc Godard is known for his huge knowledge of art, which he gladly shows in his film, the highlight of this is Pierrot le Fou. In this film Pierrot en his lover Marianne are fleeing for algerian thugs which lands them in all kinds of problems. The film is absolutely filled with references to different periods of art history; pop art, cubism, impressionism and expressionism. Some will be obvious, others will be subtle, but the references will be present in every scene.

This screening is part of the Kriteri on ART-series. Other screenings in this program are Days of Heaven and Dreams. Sophie Berrebi, contemporary arts professor at the University of Amsterdam, will introduce the film.

pierrot-le-fou-1200-1200-675-675-crop-000000
pierret-le-fou-1-650×370
PIERROT-secondary
pierrotlefou01_0

Kijkwijzer: deze film is enkel geschikt voor bezoekers van 16 jaar en ouder.