24 aug | 19:20

Regisseur Darren Aronofsky

Cast Sean Gullette, Mark Margolis, Ben Shenkman

Lengte 84 min.

Jaar 1998

Taal Engels

Een geleerde bouwt een supercomputer die vragen over het bestaan van de mensheid zou kunnen beantwoorden. Hij wordt benaderd door zowel een sekte als een belangrijk Wall Street-bedrijf.

Max Cohen is een geniale computerwiskundige. Gekweld door hevige hoofdpijnen sinds zijn jeugd, probeert hij een supercomputer te bouwen om een allesverklarende code te berekenen. Al snel wordt Max belaagd door mensen die misbruik willen maken van zijn gaven. Een machtig beurshandelarenkantoor op Wall Street probeert Max over te halen de beurskoersen te voorspellen. Een Chassidische sekte, die zich bezighoudt met joodse mystiek, probeert hem over te halen om wiskundige mysteries in de Thora op te lossen. Beiden blijven Max lastigvallen, terwijl zijn hoofdpijn en hallucinaties toenemen. Aronofsky bereikt in Pi het onbereikbare: hij transformeert wiskunde van een vervelend, saai, abstract vak in een ademend, onstuimig, duister organisme.

Pi (1998) is onderdeel van de Zomeravond ‘Wiskunde Zomerschool’. Elke woensdagavond in de zomer organiseert Kriterion een thema-avond met twee films en een randprogramma. De andere film die gedraaid wordt binnenin dit programma is Cube (1998)