NU TE ZIEN  

Regisseur Ole Giæver, Marte Vold

Cast Ole Giæver, Rebekka Nystabakk, Marte Magnusdotter

Lengte 80 minuten

Jaar 2014

Taal Noors

Ondertiteling Nederlands

Altijd al eens willen weten wat er door het hoofd van een nette dertiger gaat? Out of Nature geeft een humoristisch kijkje in de gedachtestroom. Deze one-man show – de hoofdrol wordt vertolkt door Ole Giæver, die tevens scenarioschrijver en regisseur van de film is – is vanaf nu te zien in Kriterion.

De 35-jarige Martin weet niet wat hij met zijn leven aan moet. Hij heeft een prima baan, een lieve vrouw en een zoontje en is in goede conditie. Toch voelt hij zich niet tevreden. Op zijn werk zijn de interacties met collega’s lastig, thuis zijn er nog weinig vonken tussen hem en zijn vrouw. Hij wordt geplaagd door het gevoel dat hij iets mist, en dat zijn leven zoals het nu is, niet is wat hij wil. Wat hij dan wel wil, weet hij zelf ook niet. Hij besluit een weekend in de nabijgelegen bergen te alleen door te brengen. Dwalend door de prachtige Noorse natuur probeert Martin zijn verlangens, van diepzinnig tot suf, voor zichzelf op een rijtje te krijgen. Het lijkt er echter op dat zijn fantasieën hier alleen maar meer uit de hand lopen..

De onrustige gedachtesprongen, de ongefilterde interne monoloog, de ongemakkelijke momenten met mensen om hem heen: het nuchtere zelfportret van Ole Giæver spreekt bijna iedereen op een bepaalde manier aan. Out of Nature gaat weinig uit de weg en nadert daardoor een beschrijving van een mens op de meest oprechte manier: who are you when no one is watching? De film deed het dan ook goed op het Toronto Film Festival 2014 en werd genomineerd voor de Nordic Film Prize 2015.

Authentiek, oprecht en geloofwaardigParool
Een verbazingwekkend grappig kijkje in een Scandinavische midlifecrisisFilmtotaal
Een mannenbiecht uit de school van Ingmar Bergman gekruid met humorNRC