MAANDAG 20 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

Regisseur Federico Fellini

Cast Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale

Lengte 138 minuten

Jaar 1963

Taal Italiaans

Ondertiteling Nederlands

Filmregisseur Guido Anselmi besluit zich terug te trekken in een kuuroord nadat hij na zijn laatste hitfilm even verlegen zit om inspiratie. Hij krijgt echter geen rust. Terwijl hij zich het hoofd breekt over een nieuwe film komt hij door allerlei beslommeringen niet toe aan het uitwerken van een goed scenario. Niet alleen zijn vrouw en minnares eisen veel aandacht op, ook een ongeduldige producent, agressieve critici en om rollen bedelende actrices nemen Anselmi volledig in beslag.

Zeven speelfilms en een aantal korte producties had Federico Fellini op zijn naam staan toen hij aan nummer ‘8½’ begon. , of Otto e mezzo, wordt als toppunt van Fellini’s filmische fantasie gezien, en wordt beschouwd als een cruciale film in Fellini’s oeuvre. Centraal in  staat een regisseur met een writer’s block. Feitelijk is dat Fellini zelf: hij besloot zijn identiteit als filmmaker eens te onderzoeken en maakte een ‘film over een film’, waarin zijn alter ego Marcello Mastroianni de artistiek geblokkeerde regisseur Anselmi speelt.

Terwijl Anselmi worstelt met zijn ‘regisseursblok’ verliest hij zich in herinneringen en fantasieën. Hiervoor worden beelden van een dansende prostituée op het strand, de overleden ouders van de regisseur, jeugdherinneringen aan een circus en een groep vrouwen die de regisseur met een zweep denkt te temmen gebruikt, die even logisch als onlogisch met elkaar verbonden. Dit bizarre, sensueel vormgegeven drama werd onderscheiden met twee Oscars: één voor beste niet-Engelstalige film en één voor de kostuums van Piero Gherardi.

82
83
86
87