MAANDAG 9 JULI | 22:00 | €5,-

Regisseur Marcel Camus

Cast Breno Mello, Marpessa Dawn, Lourdes de Oliveira

Lengte 100 minuten

Jaar 1959

Taal Portugees

Ondertiteling Engels

Het mythologische verhaal van Orpheus en Euridice wordt opnieuw verteld tegen de achtergrond van het carnaval van Rio de Janeiro eind jaren ’50. Tramconducteur Orpheus is verliefd op Euridice maar verloofd met een ander. Tussen het feestgewoel wordt Euridice behalve door Orpheus echter ook achtervolgd door een carnavalsgast verkleed als De Dood. 

De mooie, jonge Eurydice is vanuit haar dorpje gevlucht naar de stad Rio de Janeiro en wil schuilen bij haar nichtje Serafina, omdat een man haar om onbekende redenen wil vermoorden. Ze komt aan per boot en moet zich meteen al door het feestgedruis zien te worstelen, want het is carnaval. Ze ontmoet de trambestuurder Orpheus en het klikt meteen. Orpheus is echter net die dag in ondertrouw gegaan met de bezitterige Mira, en niet alleen zij heeft een oogje op hem. Toch kunnen Orpheus en Eurydice niet om elkaar heen.

Orfeu Negro is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Braziliaanse auteur Vinicius de Moraes, dat door regisseur Marcel Camus naar het heden van 1959 wordt getrokken. Grote delen van de film werden opgenomen in Morro da Babilônia, een buitenwijk van Rio de Janeiro, en de nummers van de bossa nova-soundtrack die voor de film gemaakt werd behoren inmiddels tot de klassiekers in dit genre. Orfeu Negro werd bekroond met een Oscar, Golden Globe én BAFTA voor beste niet-Engelstalige film en een Gouden Palm.

orn4
orn3
orn1
orn2

Kijkwijzer: deze film is enkel geschikt voor kijkers van 16 jaar en ouder.