MAANDAG 12 JUNI | 22:00 | €5,-

Regisseur Milos Forman

Cast Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael Berryman

Lengte 133 minuten

Jaar 1975

Taal Engels

Crimineel Randal McMurphy probeert onder zijn gevangenisstraf uit te komen door te doen alsof hij gek is, maar zijn plan keert zich tegen hem wanneer hij hierdoor voor onbepaalde tijd in een gesloten psychiatrische inrichting wordt geplaatst waar dictatoriale hoofdzuster Ratched de scepter zwaait. Bewerking van het gelijknamige boek van Ken Kessey. 

Dat de psychiatrische inrichting niet het idyllische kuuroord is waarop hij gehoopt had frustreert Randal, en al snel probeert hij met grappen en spelletjes de boel wat op te schudden. Hierdoor botst hij met zuster Ratched, die hem continu op de huid zit. Hoewel niemand voor het uitkomen van One Flew had gedacht dat een film over een psychiatrische inrichting het goed zou doen in de bioscopen werd de film een enorm succes. In 1976 werd de film dan ook bekroond met de vijf (volgens velen) belangrijkste Oscars: die voor beste film, beste regisseur, beste scenario, beste acteur (Jack Nicholson als Randal) en beste actrice (Louise Fletcher als zuster Ratched).

Zowel het boek als de film zijn inmiddels uitgegroeid tot echte klassiekers. One Flew toont een tot dan toe grotendeels verborgen wereld: die van de psychiatrie van de jaren ’60 en hoe patiënten daarbinnen werden behandeld met oog op de maatschappij in plaats van op hun eigen welzijn. Ook de attitude van ‘gewone mensen’ tegenover ‘gekken’ wordt onder de loep genomen. Zo zie je hoe Randal’s houding tegenover zijn mede-patiënten langzamerhand van neerbuigend transformeert naar een houding van respect en genegenheid.

De Tsjechische regisseur Milos Forman wilde met One Flew Over the Cuckoo’s Nest echter meer maken dan enkel een antipsychiatrisch manifest. “Voor mij is het een door en door Tsjechische film, een film over de maatschappij waarin ik twintig jaar leefde.” De psychiatrische inrichting staat voor een samenleving waar iedereen wordt zoet gehouden en waar rebellen hardhandig buiten werking worden gesteld.

of5
of1
of6
of4