WOENSDAG 9 MEI | 19.30 | €8,-

Regisseur Jacqueline van Vugt

Lengte 69 minuten

Jaar 2017

Taal Nederlands

Ondertiteling Engels

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongeren aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen. 

Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen kregen Ghullam, Keiber en Noori een speciale (AMV) status, maar die is inmiddels verlopen en er is voor de Afghaanse jongens weinig zicht op een verblijfsvergunning in Nederland. Ondertussen wonen ze al jaren in een flat die op de slooplijst staat en mogen ze niet werken of studeren. Dus vullen ze hun tijd met wachten, sporten en rappen.

De vrijwillige medewerkers van VLOT – een werkeenheid van het Leger des Heils, dat hulp biedt aan (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers – trekken zich het lot van de jongens aan en helpen ze met hun aanvragen bij de AIVD en voorzien ze van de dagelijkse levensmiddelen. Hartverwarmende docu van de Nederlandse filmmaker Jacqueline van Vugt.

Q&A
Na de vertoning van Onderkomen kun je je vragen kwijt aan regisseur Jacqueline van Vugt, die van de partij zal zijn voor een Q&A-sessie!

Ghullam, Keiber and Noori were minors when they fled from Afghanistan to the Netherlands without their parents. Now they have been living in a derelict demolition block near Maastricht for years, while waiting for a residence permit. Three pensioners from Maastricht are concerned about their fate and help the boys with legal advice, distraction and daily groceries.