WOENSDAG 19 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-

Regisseur Park Chan-wook

Cast Choi Min-sik, Yu Ji-tae, Kang Hye-jeong

Lengte 120 minuten

Jaar 2003

Taal Koreaans

Ondertiteling Engels

Oh Dae-su, een doodgewone man met een vrouw en een dochtertje, wordt ontvoerd. Vijftien jaar lang zit hij vast in een voor hem gemaakte gevangenis, zonder dat hij weet waarom of door wie hij wordt opgesloten. Hij heeft op geen enkele manier contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker in een koffer op het dak van een appartementsgebouw: hij is eveneens zonder waarschuwing weer vrijgelaten. Wanneer hij hoort dat zijn vrouw is vermoord tijdens zijn afwezigheid, zweert hij wraak.

Iets staat echter flink in de weg van het wraakplan: Dae-su weet nog steeds niet wie zijn ontvoerders zijn, en hij heeft maar vijf dagen om dit uit te vinden. In een storm van visueel briljante, fragmentarische cinema ontrolt zich de tragedie van de afgestompt en treurige mens die Dae-su is geworden. Met Oldboy – door Quentin Tarantino eens als zijn favoriete film heeft genoemd – wilde regisseur Park Chan-wook een film maken over wraak die een ander aspect van deze emotie belicht dan het eerste deel van zijn Vengeance-trilogie, Sympathy for Mr. Vengeance.

In Oldboy draait het meer om louterende werking van wraak. Volgens de regisseur leven we in een wereld vol met woede, die tegenwoordig geen uitlaatklep meer vindt. Zolang een maatschappij zijn vijandigheid of haat niet op een andere manier kan oplossen, zal wraak de belangrijkste methode zijn om hier uiting aan te geven.

Oldboy is het tweede deel in Park Chan-wook’s Vengeance-trilogie, die we in zijn geheel vertonen voor deze Moderne Klassieker-maand met als thema Masters of Revenge. Op maandag draaien we het eerste deel, Sympathy for Mr. Vengeance, en op vrijdag de afsluiter Lady Vengeance.

oldboy8
oldboy5
oldboy4
oldboy1
oldboy2