ZONDAG 29 APRIL | 19:00 | €8,-

Regisseur Sergei M. Eisenstein, Grigoriy Aleksandrov

Cast Boris Livanov, Nikolay Popov, Vasili Nikandrov

Lengte 142 minuten

Jaar 1928

Taal Russisch

Ondertiteling Engels

Het Centrale Committee van de Soviet Unie besloot in 1927 dat het de tiende verjaardag van de Oktoberrevolutie met een grootse film wilde herdenken en vroeg daarvoor de beste regisseur die het land ooit heeft gekend: Sergei Eisenstein.

Oktyabr‘ (October), of Ten Days that Shook the World zoals de film ook wel genoemd wordt, is een epische drama over de beroemdste revolutie uit de geschiedenis en is zo nauwkeurig en subliem gemaakt dat het wel een ooggetuigenverslag van de gebeurtenissen lijkt. Eisenstein maakte alle opnamen op de historische lokaties in Petrograd (later Leningrad, toen Stalingrad, nu Sint Petersburg) en liet zich bijstaan door enkele leiders van de originele Revolutie uit 1917.

Na het enorme succes van zijn fameuze Battleship Potemkin maakte regisseur Eisenstein nog zo’n film over heldhaftige revolutionairen. In October beschrijft hij hoe in oktober 1917 de bolsjewieken onder leiding van Lenin de macht overnemen van de voorlopige regering van Kerenski. Vasili Nikandrov, de acteur die Lenin speelt, leek zo op de echte revolutionair dat fragmenten uit de film jarenlang werden aangezien voor echte nieuwsbeelden. Op dringend verzoek van Stalin werden overigens later de scènes met Trotski uit de film geknipt.

Deze film wordt gedraaid als double bill samen met de voorpremière van The Death of Stalin. De inleiding wordt verzorgd door dr. Erik van Ree, UvA-docent en Sovjet-specialist.

m10-ber4-oct2-480
1454076113-56ab70d144b51-012-october-theredlist
m10-ber4-oct1-480
MV5BNzZkMTRmYzUtNWIyNi00NWYzLTgzZWQtZTY3YWExZjI1MjlhL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNzI0NTk4MzA@._V1_
october1