VRIJDAG 6 NOVEMBER | 19:30

Regisseur Senka Domanović

Lengte 87 min

Jaar 2018

Taal Servisch

Ondertiteling Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma. Voor het volledig programma, klik hier!


Occupied Cinema combineert beelden van de bezetting met reflecties op de betekenis van de actie.

Geïnspireerd door collectivistische idealen bezetten in 2014 activisten en filmliefhebbers de bioscoop Zvezda in Belgrado. De studenten en andere deelnemers van de actie organiseren onder meer filmvertoningen, paneldiscussies en concerten, waardoor de venue steeds meer een cultureel centrum wordt. De studenten en andere deelnemers van de actie organiseren onder meer filmvertoningen, paneldiscussies en concerten, waardoor de venue steeds meer een cultureel centrum wordt. Ondertussen worden de bezetters bedreigd door onderlinge spanningen, want het vormen van een collectief waarin alle neuzen dezelfde kant op staan blijkt nog niet zo vanzelfsprekend. De mogelijkheid van een ontzetting hangt te bezetters bovendien constant boven het hoofd.

Regisseur Senka Domanović beschrijft hoe “de bezetting van de bioscoop mensen een kans bood om samen te komen, zich te organiseren en een gesloten micro-economie te beheren, om zo in wezen de marktlogica en het ideologische staatsapparaat te omzeilen. Het was een zeldzame verzameling kunstenaars, activisten en voormalige bioscoopmedewerkers die samen streden tegen onrecht. Niet veel later stortte alles in.”

Ook Kriterion heeft haar onafhankelijkheid verworven dankzij een bezetting in de jaren ‘80. ons geval liep dit beter af dan wat we bij Zvezda zien gebeuren. Dat is niet gek: het Servische politieke klimaat en de culturele infrastructuur maken het voortbestaan van plekken zoals Zvezda niet bepaald gemakkelijk. Binnen Kriterion herkennen we de valkuilen van het collectieve beslissingsproces die de film aan de kaak stelt zeker. Wat de film echter ook laat zien is hoe collectieve actie eveneens een motor kan zijn die aanzet om  culturele en sociaal geëngageerde evenementen te organiseren, en zo bijdraagt aan de democratisering van een stad.

occupiedcinema960
Occupied Cinema
Occupied Cinema
c52e410c-7d0c-4298-a115-f6d8954a3a19
Occupied Cinema