ZATERDAG 6 NOVEMBER | 13:30 KRITERION 75 JAAR: JAREN '80

Regisseur Nikita Mikhalkov

Cast Oleg Tabakov, Yuri Bogatryev, Elena Soloyei, Andrei Popov

Lengte 140 min.

Jaar 1980

Taal Russisch

Ondertiteling Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


In deze verfilming van Ivan Goncharov’s gelijknamige roman uit 1858, volgen we de existentieel verveelde dertiger Oblomov. Geboren in rijkdom en privilege, onze Byroniaanse ambtenaar lijkt verdoemd tot een lusteloos bestaan in bed (zodanig, dat zijn lamlendigheid een medische term heeft geïnspireerd, het Oblomov-syndroom). Tussen dagdromen over zijn jeugd door ontmoet hij Olga, die vastbesloten is om Oblomovs leven spanning en cultuur bij te brengen; een metamorphose die echter leidt tot opkruipende buikvlinders. Net als het boek is deze Sovjet Great Gatsby een sociaal-satirische voetnoot op de Russische elite, met Oblomov als belichaming van een aristocratische manchild: een dichotomie tussen het mogen van kinderlijk onschuld en het moeten als actief lid van de samenleving.

St. Petersburg, midden 19e eeuw: de luie Oblomov van middelbare leeftijd woont in een flat met zijn oudere bediende, Zachar. Hij slaapt een groot deel van de dag en droomt van zijn jeugd op het landgoed van zijn ouders. Zijn jeugdvriend Stoltz, nu een energieke en succesvolle zakenman, voegt Oblomov toe aan zijn kring als hij in de stad is, en Oblomovs leven verandert als Stoltz hem voorstelt aan Olga, een mooie en beschaafde vrouw. Wanneer Stoltz voor enkele maanden vertrekt, neemt Oblomov een buitenverblijf in de buurt van Olga, en zij besluit hem te veranderen. Al snel zijn Olga en Oblomov verliefd op elkaar, maar waar blijft Stoltz dan in de driehoeksverhouding?


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, Oblomov is onderdeel van het Jaren ’80 programma, klik hier voor de andere films binnen dit thema. 


image-w1280_jpg
deB1WsxRGfRvMn9kmCUyrPjIXr0
gwRS8rZMGLMhjauNZpoHJ9FI8Zt
MV5BNGI2NmUzMTEtM2MwNS00NGQ2LThjYTYtNDNhMDAzM2RhZDU5XkEyXkFqcGdeQXVyNjg3MTIwODI@._V1_
MV5BNjQxYjVlYjYtYzhhYS00NGVhLWI2M2EtNzJkZTYzYTdiYTQ0XkEyXkFqcGdeQXVyNjg3MTIwODI@._V1_
001e828d