WOENSDAG 23 MAART | 19:30 | €8,-

Regisseur Karin af Klintberg, Anders Helgesson

Lengte 90 minuten

Jaar 2015

Taal Engels, Zweeds

Ondertiteling Engels

mtm-logo-zwart-geel

Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, wonend in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië.

Patrik Andersson, een idealistische lokale zakenman, bedenkt het project in een poging zijn ietwat xenofobe Zweedse landgenoten op een leuke manier kennis te laten maken met de vele Somalische vluchtelingen in zijn thuisstad. Samen met een voormalig Bandy-kampioen zet hij zich in om de jongens klaar te stomen voor de ultieme wedstrijd. Dit levert hem blijkbaar een hoop spanning op, want we zien hem vooral ‘ontstressen’ in zwembaden, bij de kapper en in bad. Daarnaast is hij vooral bezig met het genereren van media-aandacht voor zijn project, terwijl er te weinig geld is en sommige spelers nog niet eens passende schaatsen hebben om op te oefenen. Het lijkt een onmogelijke opgave: een groep amateurs, tegen alle vooroordelen in en met een beperkt budget in acht maanden tijd zover krijgen dat ze kunnen presenteren op wereldniveau. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit… Dit alles levert in ieder geval droogkomische en hartverwarmende beelden op van op schaatsen stuntelende Somaliërs, bevooroordeelde locals, lastige sponsoren en enthousiaste supporters uit onverwachte hoek.

Twee van de Somalische bandyspelers zullen aanwezig zijn in Filmtheater Kriterion. Ahmed Hussein, wiens rol zeer uitgebreid zal blijken, en Ahmed Saafi zullen achteraf zelfs in dialoog gaan met het publiek.

754f068b – 300 DPI
somaliabandy foto henrik hansson
f6c36260 – 300 DPI
somaliabandy foto henrik hansson
somaliabandy foto henrik hansson
91cf14b2