WOENSDAG 25 JULI | 21:45 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Mike Leigh

Cast David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge

Lengte 132 minuten

Jaar 1993

Taal Engels

Ondertiteling Geen

De 27-jarige intelligente, nihilistische Johnny dwaalt van aanranding naar straatgevecht, spuit puntige filosofietjes en grove beledigingen, en slaapt tussendoor met zoveel mogelijk vrouwen, alles tegen het decor van het sombere post-Thatcheriaanse Manchester en Londen. Daar komt hij zo mogelijk nog vreemdere types tegen.

Johnny is de ultieme antiheld van de jaren negentig; koud, cynisch en immoreel, maar op andere momenten liefdevol en gepassioneerd. Hij is uit Manchester gekomen om een vroegere vriendin, Louise, op te zoeken. Een doel heeft hij verder niet.  In de straten van Londen spreekt hij mensen aan om zich vervolgens aan ze op te dringen zonder dat ze dat merken. Mannen valt hij lastig met weldoordachte filosofische uiteenzettingen, vrouwen valt hij seksueel lastig of ontvlucht hij na ze voor zich ingenomen te hebben.

Johnny lijkt zich te warmen aan het leed van anderen, hij geeft ze even wat ze willen en jaagt ze vervolgens van zich af; wie hem met zijn gedrag confronteert lacht hij weg. Zijn buitengewone intelligentie en empathisch vermogen maken van hem een postmoderne nar, exemplarisch voor de moderne stadsmens en ook weer een reactie daarop.

Regisseur Mike Leigh liet zoals vaker zijn acteurs lang repeteren, zodat ze zo veel mogelijk in hun rol konden kruipen. Dat werkte zo goed dat de regisseur ze soms uit elkaar moest halen ‘als ze gingen vechten of vrijen’. Het resultaat was fascinerend, en soms onthutsend. In ieder geval deed hij iets heel goed: Naked won er een Gouden Palm door in Cannes.

Deze film maakt deel uit van de Drifters-zomeravond, samen met de film Midnight Cowboy van John Schlesinger. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

nk10
nk1
nk9
nk8
nk2