WOENSDAG 28 JUNI | 19:00 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE

Regisseur Paul Bruno Schreiber

Lengte 88 minuten

Jaar 1950

Taal Nederlands

‘s Neerlands eerste fantasyfilm ooit op het grote doek! Myrte en de Demonen werd kort na de oorlog gemaakt door excentrieke regisseur Paul Bruno Schreiber en na de release in 1950 vrijwel meteen weer vergeten. Schokkend Nieuws, het enige echte filmmagazine voor horror, sciencefiction, fantasy en cultfilms, eert dit merkwaardige sprookje vol dwergen, demonen, bosgeesten en hekserij met een voorstelling in Kriterion.

Myrte en de Demonen is een hallucinante trip door een in clair-obscur geschoten wereld waarin lugubere bosgeesten ’s nachts menselijke gedaanten aannemen. Myrte, symbool van het goede, gaat de strijd met het kwaad aan, geholpen door een bonte stoet fantasiewezens, waaronder de maan. Bijzonder: Bert Haanstra maakte zijn filmdebuut als cameraman op de set van Myrte en de Demonen. Het is echter vooral de bizarre geschiedenis van Schreiber’s filmdroom die nog steeds de moeite waard is. De Duitse kunstenaar en cultuurfilosoof wist in Nederland het toen ongekende bedrag van 500.000 gulden bij elkaar te krijgen voor zijn film vol frappante special effects, schminkwerk en angstaanjagende marionetten, maakten lange draaidagen bij kasteel Huis te Manpad te Heemstede. en joeg vervolgens de hele Nederlandse film- en bioscoopwereld tegen zich in het harnas.

Niek Hilkmann wist via de erven Schreiber een van de laatste twee 35mm-prints van de film te bemachtigen en geeft een inleiding. Bijzonder: Niek neemt ook stukje film meer in het door Schreiber zelf uitgevonden kleurenprocedée Spirit Color!