NU TE ZIEN

Regisseur Barry Jenkins

Cast Mahershala Ali, Ashton Sanders en Naomie Harris

Lengte 111 minuten

Jaar 2016

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

 

Moonlight wordt alom aangekondigd als een veelbelovende film. Het is tevens bij uitstek een moderne film die door middel van een originele verhaalvorm een eigentijds Amerikaans verhaal vertelt en daarbij ingaat op actuele thema’s. Het zijn thema’s die bijvoorbeeld ook voorbij komen in het album “To Pimp a Butterfly” van Kendrick Lamar. In het openingsshot is bovendien een sample te horen die ook gebruikt wordt in het album van K. Lamar.

We volgen de Afro-Amerikaanse jongen Chiron op zijn pad naar volwassenwording. Chiron groeit op in een moeilijke buurt met een drugsverslaafde moeder. De film laat middels drie akten de complexiteit zien van een moeilijk sociaal-economische situatie. Een jongen wordt de wereld ingegooid en moet zonder concrete hulp een eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Een ingewikkeld samenspel van mannelijkheid, behoefte aan intimiteit en angst om uitgestoten te worden geven de film diepte.

Ook bepaalde vormelementen uit de film weten verdieping te brengen en geven de film poëzie. Mooie afdwalende shots en ruimtelijke opnames brengen voornamelijk in de kindertijd van Chiron lichtheid en rust. De hoofdstukken over zijn pubertijd en later zijn volwassen-zijn, hebben meer zwaarte en minder ruimte in zich. Ze neigen onder je huid te gaan zitten.

Moonlight
20151028_Moonlight_D11_C1_K1_0517.tif
Moonlight
Moonlight
Moonlight