NU TE ZIEN

Regisseur Ties Schenk

Cast Teun Stokkel, Olivia Lonsdale en Sam Louwyck

Lengte 75 minuten

Jaar 2017

Taal Nederlands

Ondertiteling Geen

“Joon, volgens mij worden je borsten elke dag dikker. Jullie hebben toch wel een condoom gebruikt?” Monk (Teun Stokkel) is dertien jaar en voortdurend bang: bang dat hij een ernstige ziekte heeft, bang dat zijn puberzus zwanger is en bang dat het niet goed gaat met zijn vader. 

Deze film van Ties Schenk (Zwarte Tulp, Hoe overleef ik?) is een bijzondere. En dat alleen al vanwege de personages. De zorgen van de hypochondrische Monk zijn namelijk niet altijd irreëel: Monks vader Fabian (Sam Louwyck) is een kunstenaar die in de bezemkast woont en daar werkt aan een obscure houtstellage. Contact met vader vindt plaats met een grote houten deur tussen hen in. Monks zestienjarige zus Joni wordt gespeeld door Olivia Lonsdale, bekend van haar legendarische dansoptreden in Drank en Drugs – en ook in Monk doet ze een paar moves. Bovendien was ze eerder op ons witte doek te zien in het geliefde Prins (2015). Joni is rebels en zit bomvol hormonen; zowel de voorbereiding op als de nasleep van haar ontmaagding – spoiler: in de gymzaal – zijn tenenkrommend maar tegelijk heel aandoenlijk. Monks temperamentvolle Spaanse moeder Maria (Marina Gatell) schreeuwt, lacht en huilt hard. Al met al een verdrietige gezinssituatie voor een jongetje met deze kwetsbare leeftijd. Toch, nadat het gezin naar Spanje reist omdat Maria’s broer ziek is, ontstaat steeds meer liefde tussen de vier excentrieke mensen.

De film duurt iets langer dan een uur, waarbij je de eerste tien minuten misschien denkt je dat je in een komische kinderfilm beland bent. Maar dat verandert gauw. Monk is nu eens droog en lekker Hollands, dan weer warm en een tikkeltje Amerikaans. De kinderlijk absurde en toch ontroerende sfeer maakt samen met prachtige beelden dat je Monk in één adem wilt uitkijken. Een soort Annie M.G. Schmidt-verfilming voor volwassenen, maar dan zonder irritante liedjes.

Monk
Monk
monk2
Monk3