MAANDAG 4 JUNI | 22:00 | €5,-

Regisseur Xavier Dolan

Cast Anne Dorval, Antoine Olivier Pilon, Suzanne Clément

Lengte 139 minuten

Jaar 2014

Taal Frans

Ondertiteling Nederlands

Weduwe Diane heeft de taak om voor haar moeilijk opvoedbare, bij vlagen gewelddadige zoon Steve te zorgen. Net wanneer het Diane allemaal te veel lijkt te worden komt er hulp uit onverwachte hoek wanneer timide overbuurvrouw Kyla zich in hun huishouden begint te nestelen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen moeder, zoon en buurvrouw waar ze alledrie sterker van worden.

Wanneer de vijftienjarige Steve na het stichten van een brand en het verwonden van een medestudent van zijn kostschool wordt gestuurd, ziet zijn alleenstaande moeder Diane zich gedwongen haar zoon terug in huis te nemen. Dat vergt een flinke dosis geduld en uithoudingsvermogen, aangezien de grofgebekte Steve lijdt aan ADHD en simpelweg zijn medicijnen weigert in te nemen.

Kyla, een goedmoedige ex-lerares met engelengeduld, blijkt wel in staat om Steve’s woede-uitbarstingen onder controle te houden en hem letterlijk bij de les te houden wanneer ze hem thuisonderwijs begint te geven. Toch lukt het ook haar niet Steve’s stemmingen volledig onder controle te krijgen. Ook hartverscheurende problematiek van de jongen zelf wordt in beeld gebracht: de baldadige Steve staat voortdurend op de rand van exploderen maar voelt tegelijkertijd immens veel liefde voor zijn moeder. Zijn grootste angst is dan ook van haar vervreemd te raken, maar soms lijkt dat onontkomelijk.

Mommy is de vijfde speelfilm van de 26-jarige ‘wonderboy ‘Xavier Dolan (J’ai tué ma mère, Les amours imaginaires). Een warm, uitbundig en brutaal gefilmd familiedrama over een verstikkende moeder-zoonrelatie. Terwijl J’ai tué ma mère vanuit het perspectief van de tienerzoon gefilmd was, is het nu de moeder en haar existentiële crisis die het hart van de film vormt. Het meest in het oog springende aspect van Dolans film is de afwijkende beeldverhouding. Vrijwel de hele film wordt vertoond in een haast verstikkende vierkante 1:1-ratio, waarmee het beklemmende gevoel dat Dolan teweeg wil brengen nog tastbaarder wordt.

De film werd unaniem lovend ontvangen en won de Juryprijs in Cannes. Mommy neemt de kijker mee in een stroom van tegenstrijdige emoties: samen met Steven en Diane wordt je tot enorme hoogten gestuwd om vervolgens keihard weer naar beneden getrokken te worden. Waar in de achtbaan je ook eindigt, Mommy zal je niet onberoerd achterlaten.

Deze vertoning maakt deel uit van de Moderne Klassiekermaand met als thema moederschap. Klik hier voor meer informatie. 

mommy3
mommy4
mommy5
mommy7