ZONDAG 12 SEPTEMBER | 21:30

WOENSDAG 22 SEPTEMBER | 19:30

Regisseur Elaine May

Cast Peter Falk, John Cassavetes, Ned Beatty

Lengte 1u46m

Jaar 1976

Taal Engels

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Voor de maand september mocht Bobby een film uitkiezen, en zij kiest: Mikey & Nicky. 

De jarenlange vriendschap tussen Mikey (Peter Falk) en Nicky (John Cassavetes) wordt flink op de proef gesteld, wanneer Nicky zijn vriend weer eens opbelt om hem uit de problemen te helpen. Deze keer omdat er een prijs op zijn hoofd staat omdat hij geld van zijn Maffia-baas gestolen heeft. Mikey komt, zoals altijd, om hem te helpen. Hij smokkelt hem het hotel uit waar hij ondergedoken zit en werkt een vluchtplan uit. Vreemd genoeg verandert Nicky het plan continu en zit er steeds een huurmoordenaar achter hen aan.

Is het een buddymovie? Is het een gangsterfilm? Is het een psychologisch drama? Ik gok zo een beetje van alles – in ieder geval is Elaine May’s Mikey and Nicky sinds de eerste keer dat ik ‘m afgelopen jaar nietsvermoedend keek na ‘m puur en alleen om de hoofdrolspeler (John Cassavetes) en de poster (leuk, die tekeningen) te hebben gedownload (foei) direct een van mijn favoriete films geworden. Cassavetes speelt Nicky, een crimineel van lage rang die schulden heeft bij een echte G hoger in de pikorde, en die bang is dat er hierom een hitman achter hem aan zit. In complete paniek en paranoia belt hij zijn oudste vriend Mikey (Peter Falk) met het verzoek hem te helpen zich te verschuilen voor het vermeende gevaar.
 
Wat volgt is een film die zich afspeelt gedurende een nacht, waarin May een portret schetst van een lange vriendschap die misschien wel op zijn einde loopt, terwijl ze ondertussen bepaald niet onopvallend behoorlijke steken boven water uitdeelt richting mannen(vriendschappen) en geweld in het algemeen; ze spaart haar personages niet. De ‘bromance’ tussen Mikey en Nicky wordt niet, zoals in veel films over vriendschappen, verheerlijkt, maar juist getoond vanuit het perspectief van degenen ten koste van wie zo’n vriendschap kan bestaan. Toch wordt de film nergens te expliciet, en het is juist die ambiguïteit – tussen goed en kwaad, tussen vriend en vijand, tussen echte vriendschap en elkaar gebruiken – die de film zo ontzettend goed maakt. En dan is ie ook nog eens af en toe heel grappig. Hoewel de acteurs in de meeste scènes wel lijken te improviseren, is alles gescript door May, wat haar enorme verdienste als scenarist en als regisseur laat zien. (En ja, natuurlijk zijn John Cassavetes en Peter Falk steengoed, maar hebben die niet allang genoeg cinefiele veren in hun reet gekregen?)
 
Waarom Mikey and Nicky geen grote klassieker geworden is? Al sla je me dood. Wat mij betreft tijd voor een wereldwijde re-release, waar dit dan de aftrap van mag zijn.
 
Mikey-and-Nicky_2
merlin_157147848_bcb6ef2f-90dd-4759-ae5b-6b456d1ec29d-superJumbo
17992_1
BpuONQ75jUQiHZH8qkBZQb5e5n33QC_original
content_mikey-image
mikey-and-nicky-slide-1
ozs7HPiBNlTCX0tDw85OHNPhmGd
seymour-and-ethan_jpg-1040×740