ZONDAG 5 FEBRUARI | 21:45 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Regisseur Steve Okazaki

Cast Teruyo Nogami, Yôsuke Natsuki, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Keanu Reeves (narrator)

Lengte 80 minuten

Jaar 2015

Taal Engels, Japans

Ondertiteling Engels

In een land waarin een scheiding tussen Honne & Tatemae, de intrinsieke gevoelens en gedachten versus de façade die een persoon naar de buitenwereld ophoudt, hoog in het vaandel wordt gedragen, verhief één man dit tot een kunst. Zijn optredens waren de belichaming van een gouden periode in de Japanse cinema. Ondertussen bracht hij de hele wereld in vervoering. Zijn naam is Toshiro Mifune. De Oscar-winnende regisseur Steve Okazaki maakte een biografische documentaire. Met verdiepende introductie van Lorna Tee.

De regisseur doet dit door zowel te spreken met Mifune’s familie, vrienden en Japanse collegae, als de westerse vakmannen, waaronder Martin Scorsese en Steven Spielberg. Zo leren we de persoon achter de ijzingwekkende acteerprestaties, die even sereen en afstandelijk, als dierlijk en geanimeerd konden zijn, kennen. Ontdek het enorme nalatenschap van Mifune; al Clint Eastwoods en Sergio Leone’s “Men with no name”, het uiterlijk vertoon en de lightsabers van de Jedi en Darth Vader en Steve Beluschi’s Samurai Futaba.

De voorstelling van Mifune: The Last Samurai is een eenmalige kans om inzicht te krijgen in een stukje filmhistorie. Precies op tijd, voordat de tijd deze grootheid dreigde te doen vervagen. Voor de filmkenners is er voldoende te ontdekken, daar de serie meesterwerken van het duo Kurosawa-Mifune, en de plotselinge koude oorlog tussen de twee, wordt uitgediept. Voor ieder wat wils.

Inleiding Lorna Tee | 21:45 | K2

Lorna Tee is een zwaargewicht uit het Aziatische filmcircuit. Ze verdiende haar sporen als producent in Hong Kong, medewerker van vakblad Variety, en adviseur van onder andere de Berlinale en het IFFR.

1247542_mifune
Kurosawa-Mifune-Venice
mifune-telluride
Mifune and Kuroswa on the set of SEVEN SAMURAI
toshiro-mifune-movies-and-films-and-filmography-u5