WOENSDAG 25 JULI | 19:30 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur John Schlesinger

Cast Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles

Lengte 113 minuten

Jaar 1969

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Knappe, naïef-charmante cowboy Joe Buck uit Texas is ervan overtuigd is dat hij de redding is van naar liefde hongerende vrouwen in New York en trekt naar de Big Apple om rijkdom te vergaren als mannelijke prostituee. Hij valt echter niet in de smaak bij de rijke vrouwen, waardoor hij genood is ‘s nachts de straat op de gaan en andere klanten te vinden.

De enige rijkdom die Joe in New York is een bijzondere vriendschap met kleine crimineel Enrico ‘Ratso’ Rizzo, een verlopen oplichter met grote dromen. In het leven aan de haveloze zelfkant van de maatschappij krijgen deze paria’s een onwaarschijnlijke band die verder reikt dan hun verscheurde dromen en hun plannen om snel rijk te worden.

Midnight Cowboy is de enige ‘X-rated’ film die ooit een Oscar won, en zorgde toen hij uitkwam in 1969 voor controverse vanwege het rauwe geweld, de openlijke uitingen van homoseksualiteit en enkele naaktscènes, maar zal vandaag weinigen shockeren. De smoezelige sfeer rond Times Square die de film zo fraai weet te vangen, is al lang verdwenen: waar vroeger pooiers, dieven en hoeren rondhingen, viert nu Disney hoogtij. Regisseur John Schlesinger won drie Oscars met Midnight Cowboy: die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario. Ook werden allebei de hoofdrolspelers – Jon Voight en Dustin Hoffman – genomineerd voor de Oscar voor Beste Acteur.

Deze film maakt deel uit van de Drifters-zomeravond, samen met de film Naked van Mike Leigh. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

mc10
mc8
mc5
mc7