ZATERDAG 3 FEBRUARI | 19:30

Regisseur Markus Schleinzer

Cast Michael Fuith, David Rauchenberger en Christine Kain

Lengte 96 minuten

Jaar 2011

Taal Duits

Ondertiteling Engels

Michael is een controversieel Oostenrijks drama van Markus Schleinzer over het dagelijks leven van een doodnormale verzekeringsagent. Het 10-jarige jongetje dat hij vasthoudt in zijn kelder is echter niet zo doodnormaal. Een stille, trieste film met veel implicatie over de eenzaamheid van waanzin.

Michael schetst een verhaal dat doet denken aan de Oostenrijkse zaken rond Josef Fritzl, de man die zijn dochter jarenlang vasthield en misbruikte, en Wolfgang Priklopil, de man die Natascha Kampusch ontvoerde en acht jaar lang gevangen hield. Waar Kampusch trekjes van het Stockholmsyndroom vertoonde, wat inhoudt dat het slachtoffer sympathie gaat voelen voor de dader, is daar in Michael totaal geen sprake van.

Debuterend regisseur Markus Schleinzer weigert in zijn hermetische film de kijker makkelijke antwoorden te geven. Hij typeert met enkele rake scènes het leven van Michael en waakt ervoor een te expliciet waardeoordeel uit te spreken over de verachtelijke acties van zijn hoofdpersoon. Die aanpak werkt erg goed, omdat Michael op die manier, hoe vreemd dat misschien ook klinkt, menselijk blijft.

Deze film is onderdeel van het Cinema Paraphilia-programma. Na afloop van deze eerste film, rond 21:00 zal dr. Gert Hekma een reflectie geven op perversie. Hekma was van 1984 t/m 2017 docent homo- en genderstudies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

michael-2011-001-michael-fuith-eating
Michael
image-w448
Michael (1)
wpid-michael-markus-schleinzer-critica