VRIJDAG 6 SEPTEMBER | AANVANG 20:00 | FILM 20:22 | OP HET DAK VAN NEMO | TICKETS: €10,- EN GRATIS MET CINEVILLE

Regisseur Fritz Lang

Cast Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Lengte 153 minuten

Jaar 1927

Taal Stille film, Duitse teksten

Ondertiteling Nederlands

Deze expressionistische klassieker van grootmeester Fritz Lang verhaalt zich in de futuristische stad Metropolis, een stad die ten behoeve van de regerende aristocratie draaiende wordt gehouden op de exploitatie van een verhulde arbeidersklasse.
De zoon van burgemeester Fredersen ontdekt in welke slechte omstandigheden de arbeiders werken, en wordt verliefd op de charismatische arbeidersleider Maria. Het leiderschap van Maria vormt echter een bedreiging voor de rijke klasse: hierom schakelt Fredersen de hulp in van wetenschapper Rotwang om een robot te ontwikkelen die er hetzelfde uitziet als Maria, om haar plaats in te kunnen nemen. De film wordt alom beschouwd als baanbrekend in het science-fiction genre en spraakmakendste in Lang’s gehele oeuvre.
We hebben voor deze voorstelling de gerestaureerde versie uit 2010 gekozen. Deze speciale montage (ook bekend als “The Complete Metropolis”) faamt zich om zijn 25 minuten aan extra beeldmateriaal, die tot de herstelling in 2010 sinds 1927 niet meer is gezien.

Inleiding: Voorafgaand zal UvA hoogleraar ‘Kunstmatige Intelligentie’ Max Welling de film van een korte introductie voorzien.

Benieuwd naar de rest van het filmprogramma op het dak van NEMO? Lees verder…

Kijkwijzer: deze film is geschikt voor kijkers van 12 jaar en ouder.

Tijden en Tickets

Vrijdag 6 september
20:00