Regisseur Nagisa Ôshima

Cast Takeshi Kitano, Ryuichi Sakamoto, Jack Thompson, Johnny Okura, Tom Conti, Alistair Browning, David Bowie, James Malcolm

Lengte 2 u 25 min.

Jaar 1983

Taal Japans, Engels

Ondertiteling Engels

Regisseur Nagisa Ôshima vertelt in zijn eerste Engelstalige film het verhaal van Britse krijgsgevangene Jack Celliers en commandant Yonoi. Hij onderzoekt met de film de verschillen en discriminatie tussen de twee mannen. 

De film speelt zich af op het eiland Java, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groep Britse en Nederlandse krijgsgevangenen zit vast in een jappenkamp en worden door de Japanse soldaten gemarteld en vernederd. Als Jack Celliers gevangen word genomen in het kamp ontstaat er een vreemde band tussen hem en strenge kampcommandant Yonoi. Kolonel John Lawrence en sergeant Hara, zullen beide getuige zijn van de wilsstrijd van deze twee mannen, die ondanks hun verschilllende achtergronden, tragisch voorbestemd zijn met elkaar in conflict te komen.

Het scenario van Merry Christmas Mr. Lawrence is gebaseerd op roman The Seed and the Sower (1963) van Laurens van der Post. Hierin beschrijft hij zijn ervaringen als krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Tishe! maakt deel uit van What are days for?, de Moderne Klassiekers van juli. 

Een reeks moderne klassiekers die het leven bevragen. Over eindeloze dagen die niet lijken te eindigen, waar het idee van tijd vervaagt en de dagen en nachten met elkaar vervlochten raken.

 

Lees meer

MV5BNTY4ODgxOTMzMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMjE3MTMyMjE@._V1_FMjpg_UX1280_
MV5BMTM4MjA3MDI2MF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzA4Njc5Ng@@._V1_FMjpg_UX1280_
MV5BMjI5NDQ3NzM3NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNTE3MTMyMjE@._V1_FMjpg_UX1280_
MV5BNDc1NDU0ODUxOF5BMl5BanBnXkFtZTgwODE3MTMyMjE@._V1_FMjpg_UX1280_
MV5BMTQxMTE1MTAyMF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTE3MTMyMjE@._V1_FMjpg_UX1280_