ZONDAG 14 AUGUSTUS | 21:30 | €8,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC-LEDEN

Regisseur Albert & Allen Hughes

Cast Tyrin Turner, Larenz Tate & Jada Pinkett

Lengte 97 minuten

Jaar 1993

Taal Engels

Ondertiteling Engels

we are public

Oude reportages van de Watts Riots, van 11 tot en met 17 augustus 1965 schieten Menace II Society (1993) af. Hiermee wordt de gang van zaken in de buitenwijk van Los Angeles perfect samengevat. Waardering van het leven en gedragsnormen zijn volledig opzij gezet voor ondoordacht egocentrisme en een oneindige hang naar respect. Een respect dat men slechts lijkt te verkrijgen door middel van buitensporig geweld…

In een markante opening is Caine (Tyrin Turner) getuige van de moord op een onschuldige Koreaanse winkelier, notabene door zijn eigen jeugdvriend O-Dog (Larenz Tate). En de dood is geen onbekende van Caine, en eigenlijk iedereen in de buurt. Al op vroege leeftijd ziet hij hoe zijn vader (Samuel L. Jackson!) om een triviale reden een magazijn leegt op een ander. Dat schetst zijn lot in Watts, waar een leven niets waard lijkt te zijn. “If “Boyz N the Hood” was the story of a young man lucky enough to grow up with parents who cared, and who escapes the dangers of the street culture, “Menace II Society” is, tragically, about many more young men who are not so lucky,” zei iconisch filmrecensist en historic Roger Ebert in een lovende beschouwing.

Zo ontvouwt zich een levensverhaal dat vele hiphopauteurs in hun songs zouden vertellen. De film is esthetisch doordrenkt met het genre, hetgeen het meest evident wordt in zijn uiterlijk en de soundtrack. Met nummers van Too Short, Brand Nubian en DJ Quik worden zowel West als East Coast fans op hun wenken bediend. De buurt, de straat, de auto’s; het is allemaal in meerdere, tot klassieker verheven, clips reeds aan de man gebracht – en zal alleen nog maar meer als blauwdruk worden voor de visuele representatie worden gezien. Sommigen bestempelden de stereotypering als potentieel kwalijk, waar anderen het ongecompliceerde beeld van de wijken juist als belangrijke eye-opener zagen.

Wij draaien deze moderne klassieker op zondag 14 augustus, speciaal voor alle hiphop adepten. En voor iedere filmliefhebber met een smaak voor spanning en tragiek.

MiiS4
MiiS3
MiiS2
MiiS1

Check hier als je geïnteresseerd bent in alle feiten en gevolgen van de Watts Riots!