MAANDAG 24 AUGUSTUS | 22:00

     VRIJDAG 28 AUGUSTUS | 14:30

Regisseur James Ivory

Cast James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves

Lengte 2 uur en 19 min.

Jaar 1987

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Tegenover de verstikkende conformiteit van de Engelse samenleving van voor de Eerste Wereldoorlog, is Forster’s Maurice een verhaal over het omgaan met iemands seksualiteit en identiteit in het licht van afkeuring en misverstanden. Maurice Hall en Clive Durham worden verliefd in Cambridge. In een tijd waarin homoseksualiteit strafbaar is, moeten de twee hun gevoelens voor elkaar volledig geheim houden.

Nadat een vriend is gearresteerd en in ongenade is gevallen wegens ‘de onuitsprekelijke ondeugd van de Grieken’, laat Clive zijn verboden liefde varen en trouwt hij met een jonge vrouw. Maurice worstelt echter met zijn identiteit en zelfvertrouwen en zoekt de hulp van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare driften. Maar tijdens een verblijf bij Clive en zijn oppervlakkige vrouw, Anne, wordt Maurice verleid door de aanhankelijke en verlangende dienaar Alec Scudder, een gebeurtenis die ingrijpende veranderingen in het leven en de visie van Maurice teweegbrengt.

Maurice is onderdeel van Tour d’Europe | Moderne Klassiekers zomer.

Oke, de grenzen zijn 15 juni misschien weer open gegaan, maar de reisadviezen zijn nog altijd knalgeel, koningsdagoranje en bloedrood. Thuisblijven lijkt voorlopig het devies van deze zomer te worden. Toegegeven: de mozzarella is hier lang niet zo lekker als in Italië en de Albert Heijn XL haalt het niet bij de supermarché, maar ook in Amsterdam kan de zomer zinderend zijn. De A’DAM-toren is als je er zo over nadenkt gewoon een variant op de Eiffeltoren, de bouwput aan de Plantage Middenlaan kan met toegeknepen ogen best door voor ruïne, en als je er zelf een pak Dode Zee-zout in leeggooit kun je ook in het IJ misschien wel even drijven. Lees meer over het programma hier .

maurice4
maurice1
maurice2
maurice3