NU TE ZIEN

 

Regisseur Mouly Surya

Cast Marsha Timothy, Egy Fedly, Dea Panendra, Yogo Pratama

Lengte 90 minuten

Jaar 2017

Taal Indonesisch

Ondertiteling Nederlands

Marlina the Murderer is een stijlvolle, feministische western geregisseerd door Mouly Surya. De film ging in 2017 in première op het filmfestival van Cannes in het programma Quinzaine des Réalisateurs.

Het platteland van het Indonesische eiland Sumba is een onbarmhartige plaats, vooral voor vrouwen. Marlina is nog maar net weduwe geworden en bewaart haar echtgenoot als een mummie in een hoek van haar woonkamer. Wanneer een roversbende haar huis binnendringt om haar deugd en haar vee op te eisen is ze in eerste instantie overrompeld, maar besluit ze daarna zich niet zonder slag of stoot over te geven en bedenkt ze een wraakplan. Ze trekt er als eigentijdse heldin op uit om haar belagers op te zoeken en ze een koekje van eigen deeg te geven.

Het kale land van Sumba vormt een perfect decor voor deze wraakwestern, met Marsha Timothy Marlina in een laconieke en vastberaden hoofdrol. De mensen die ze tegenkomt op haar weg naar gerechtigheid accepteren haar missie met vanzelfsprekendheid, evenals het feit dat ze rondloopt met het hoofd van een van haar slachtoffers. Het verhaal, vol droge humor en met een sfeervolle soundtrack, ontrolt zich in strak gekadreerde shots van het fotogenieke landschap en het mystieke interieur van Marlina’s houten huisje.

Welcome to Sumba, an arid, desert terrain which looks more like Arizona than somewhere in the tropics. A land of stiff patriarchy and such charming traditions as mummification and beheading. When bandit Markus (Egi Fedly) appears at the doorstep of newly widowed Marlina, he follows local custom by announcing his intentions of robbing and raping her. And to get her prepared, he orders her to make chicken soup for his soon-to-arrive gang. Let’s say Marlina doesn’t take it lying down.

Contrasting harsh violence with ravishing cinematography and an awesome soundtrack, this empowering female revenge thriller is a modern, Indonesian take on the western. A festival favourite since its premiere at the Director’s Fortnight in Cannes.

Tickets CinemAsia

Marlina-the-Murderer_st_8_jpg_sd-low
Marlina-the-Murderer_st_9_jpg_sd-low
Marlina-the-Murderer_st_4_jpg_sd-low
Marlina-the-Murderer_st_1_jpg_sd-low

Kijkwijzer: deze film is enkel toegankelijk voor bezoekers van 16 jaar of ouder.