Regisseur Pier Paolo Pusolini

Cast Anna Magnani, Franco Citti, Ettore Garofalo, Ettore Garofalo

Lengte 110 min.

Jaar 1962

Taal Italiaans

Ondertiteling ?

Mamma Roma vertelt het verhaal van een ex-prostituee die haar verleden achter zich wil laten om een respectabel middenklasse-leven te gaan leiden. Om dit te doen koopt ze een groentekraampje en haalt ze haar 16-jarige zoon van het platteland weg om samen groenten te gaan verkopen. 

Mamma Roma (1962) is een onvergetelijke film. Het tweede grote werk van de Italiaanse regisseur en dichter Paolo Passolini is visueel meeslepend. Passolini die in zijn werk graag de rafelrandjes van het naoorlogse Italië liet zien, schetst een beklemmende moeder-zoon relatie. De voormalige sekswerker Mamma Roma (Anna Magnani) heeft genoeg geld bij elkaar geschraapt om haar alleengelaten zoon Ettore Garofolo (de echte naam van de jonge acteur) in huis te nemen. Ze wil koste wat kost opklimmen op de sociale ladder om Ettore een goede toekomst te kunnen geven. Haar wensen en verwachtingen overstijgen echter die van de tienerjongen zelf, die liever met de jongens op straat kattekwaad uithaalt. Op het moment dat haar ex-pooier op de stoep staat, raakt hun idyllische verhouding uit balans.

Mamma Roma is een aanval van regisseur Pasolini, zelf communist, op het ‘nieuwe’ fascisme in naoorlogs Italië. Waar arbeiders niet het slachtoffer meer zijn van  fysiek geweld maar van een vorm van opgedrongen consumentisme.

MAMMA-ROMA-1132×620
mammaroma2-1600×900-c-default
MV5BM2YwOTRmYWMtZDIzZC00MDcyLWJkYjQtNDU3OWY3YzY1YTA2XkEyXkFqcGdeQXVyNDE5MTU2MDE@._V1_
vEtMkoZvDa7tNAQpP78ofxMIxIi

 

Deze film is onderdeel van ons zomerprogramma, meer weten over onze zomeravonden? Klik hier.