MAANDAG 18 MAART | 22:00

Regisseur Hirokazu Koreeda

Cast Makiko Esumi, Takashi Naitô, Tadanobu Asano

Lengte 110 minuten

Jaar 1995

Taal Japans

Ondertiteling Engels

Met zijn romanverfilming Maborosi levert de Japanse documentairefilmer Hirokazu Kore-eda een opmerkelijk speelfilmdebuut af. In lange verstilde beelden maakt hij het verdriet van een jonge vrouw over de zelfmoord van haar echtgenoot tastbaar. De regisseur observeert de gebeurtenissen met een statische, op het eerste gezicht afstandelijke blik, gebruikt lange shots, kiest niet voor close-ups en al helemaal niet voor tranen. Het is juist die aanpak die het verdriet van Yumiko zo goed invoelbaar maakt.

Aldus de regisseur Koreeda: “In de Japanse film is dergelijk verdriet lange tijd een onderbelicht thema geweest, zeker waar het zelfmoord betreft. In het werk van Kobayashi en Kurosawa wordt zelfmoord tot een nobele kunstvorm verheven, maar die heldendood spreekt mij helemaal niet aan. Zelfmoord is in Japan heel normaal, het is niet zo beladen als in het Westen, en daardoor is het nu een probleem geworden: veel te veel jongeren kiezen voor een vroege dood. Het werd tijd om te laten zien wat het voor de nabestaanden betekent, hoe ze ermee belast worden en hoeveel moeite het hen kost het leven weer op te pakken.”

De maand maart staat in het teken van debuutfilms, we vertonen een aantal eerste feature films van nu grote en bekende regisseurs. Hoeveel films ze nu ook hebben gemaakt en hoe bekend ze nu ook zijn, elke cineast is ooit begonnen en heeft de grote stap moeten zetten om zijn of haar eerste meters film te draaien. En dan is nog de vraag, willen mensen het zien? Bij deze makers was het antwoord gelukkig: ja. De films die we hebben geselecteerd zijn vaak tekenend voor hun latere werk, we herkennen stijlen, thema’s, cameravoering, composities, kleuren en geluid/muziekkeuzes die we in het latere werk nog overduidelijker kunnen aantreffen.