DINSDAG 26 MAART | 19:30

Lengte 55 minuten

Jaar 1969

Taal Nederlands

“De politie moet naar bed, van je singela singela hopsasa”, zo zongen de bezetters van het Maagdenhuis, de bestuurszetel van de UVA,  op 17 mei 1969. We zien beelden van jonge mensen die pamfletten verven en in kleermakerszit openbaar vergaderen in het Maagdenhuis.

Radio de Vrije Maagd geeft een update over de vele steunbetuigingen en we horen de opinie van de bouwvakkers en scholieren over de ‘revolutie’ van de jaren 1960 en 1970. De beelden doen sterk denken aan de Maagdenhuisbezetting in april 2015, waar net zoals in 1969 om meer medezeggenschap binnen de Universiteit werd geëist. De film werd gemaakt door Cineclub Vrijheidsfilms, de eerste Nederlandse politieke filmorganisatie die film als strijdmiddel hanteerde. Onder aanvuring van oprichter At van Praag werkten tientallen vrijwilligers jarenlang onbaatzuchtig aan de verwezenlijking van socialistische idealen.

Er zal een nagesprek plaatsvinden met Bertus Hendriks, destijds voorzitter van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) en Gaia Willemars als student betrokken bij de Humanities Rally.

Project Protest is een collab van Stichting Kriterion projecten Studio/K, bioscoop Kriterion, De Uitkijk, pompstation Kriterion en ‘Skek. In al deze projecten staat de maand maart in thema van een bepaalde vorm van protest. In Kriterion zal de focus liggen op de Amsterdamse studentenprotesten van toen en nu.

unnamed