Lengte 55 min.

Jaar 1969

Taal Nederlands

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


“De politie moet naar bed, van je singela singela hopsasa”, zo zongen de bezetters van het Maagdenhuis, de bestuurszetel van de UVA,  op 17 mei 1969. We zien beelden van jonge mensen die pamfletten verven en in kleermakerszit openbaar vergaderen in het Maagdenhuis.

In 1969 produceerde Cineclub Vrijheidsfilm, een collectief van vrijwilligers en studenten aan de filmacademie, hun eerste documentaire film over de bezetting van het Maagdenhuis: het bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam: ‘Het is niet de bedoeling dat het een intellectuele film wordt à la Godard: dat zou het wanbegrip van de gewone, hardwerkende Nederlanders voor de eisen en methodes van studenten slechts versterken.’ De Maagdenhuisfilm (1969) is in zowel het collectivistisch anti-elitaire maakproces als in zijn onderwerp een ogenschijnlijk tijdsbeeld, waarbij de solidariteit tussen bouwvakker en student en de afschuw jegens elitaire ‘filmmakers’ doorklinkt in de protestliederen en rommelige montage.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, De Maagdenhuisfilm is onderdeel van het Jaren ’60 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. 

unnamed-1040×740
763