Vijftig jaar geleden zette de mens voor het eerst een stap op de maan. Neil Armstrong had de eer om de eerste ‘maanwandelaar’ te zijn en deed de inconische uitspraak: “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind.” In 50 jaar tijd gold deze gebeurtenis meerere malen als inspiratiebron voor filmmakers. Het gouden jubileum van de maanlanding en de première van Apollo 11 is dan ook een mooie gelegenheid om ruimte te maken en een serie films te vertonen rond de relatie tussen mens en maan.

 

27 JUNI | Apollo 11 | PREMIÈRE

In 1969 reisde een eerste bemande Amerikaanse raket naar de maan. De bemanning bestond uit Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Nu 50 jaar na deze historische gebeurtenis komt regisseur Todd Douglas Miller met een documentaire waarbij hij gebruik maakte van recent ontdekt nog niet eerder vertoond 70 mm beeldmateriaal en meer dan 11.000 uur aan geluidsopnamen.

 

27 JUNI | First Man (2018)

Deze indringende persoonlijke vertelling, geregisseerd door Damien Chazelle, is gebaseerd op het boek van James R. Hansen, en laat zien wat Armstrong en heel Amerika er wel niet voor over hadden om één van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden.

 

11 JULI | Apollo 13 (1995)

“Houston, we have a problem…”