NU TE ZIEN

Regisseur Pawo Choyning Dorji

Cast Sherab Dorji, Pem Zam, Ugyen Norbu Lhendup

Lengte 109 min.

Jaar 2020

Taal Dzongkha

Ondertiteling Nederlands

De jonge leraar Ugyen uit Bhutan wordt voor zijn laatste opleidingsjaar naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana gestuurd. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving, zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen, brengen hem echter tot inkeer en zullen zijn lot voorgoed veranderen.


Deze film, die genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Internationale Film en tevens het regiedebuut was van regisseur Pawo Choyning Dorji, volgt Ugyen, een leraar die op het punt staat het vierde van zijn vijf verplichte jaren opleiding tot leraar voor de regering te voltooien, tot zijn grote ontsteltenis omdat hij eigenlijk naar Australië wil gaan om muzikant te worden. Zijn leven zal echter veranderen wanneer de geïsoleerde plek waar hij les moet gaan geven zijn leven zal transformeren.

Wat meteen opvalt aan deze film is de verbluffende cinematografie, die zowel de schoonheid als de wanhoop van de omgeving weet vast te leggen. De acteerprestaties zijn fantastisch, en het lukt zowaar om met deze mensen in contact te komen en elke emotie te voelen die ze tijdens de film doormaken, wat cruciaal is gezien de emotionele drive van de film. De regie heeft een sfeer die doet denken aan Ozu en zijn hedendaagse tegenhanger, Koreeda.

Al met al een prachtige film met een mooie boodschap die je tegen het einde gemakkelijk in tranen kan achterlaten.

Lunana-A-Yak-in-the-Classroom_st_5_jpg_sd-low
Lunana-A-Yak-in-the-Classroom_st_3_jpg_sd-low
Lunana-A-Yak-in-the-Classroom_st_2_jpg_sd-low
Lunana-A-Yak-in-the-Classroom_st_1_jpg_sd-low
Lunana-A-Yak-in-the-Classroom_st_7_jpg_sd-low
Lunana-A-Yak-in-the-Classroom_st_6_jpg_sd-low