MAANDAG 29 APRIL | 22:00 | €6,50

Regisseur Daniel V. Villamediana

Lengte 63 minuten

Jaar 2014

Taal Spaans

Ondertiteling Engels

Feiten en fictie lopen door elkaar in een bijzonder precies uitgewerkt filmessay dat middels fascinerende split-screenbeelden laat zien hoe kleine elementen in ieders leven toevalligerwijs gekoppeld zijn aan grote gebeurtenissen in de cultuurgeschiedenis.

Via de Joodse geschiedenis van zijn familie probeert filmmaker en criticus Daniel V. Villamediana grip te krijgen op de verborgen herinnering van de Spaanse kabbala. Hij gebruikt de complexe structuur van de Hebreeuwse tekst als basis voor een nieuwe cinematografische taal. Verhalen over de diaspora, ballingschap en exodus uit de familiegeschiedenis komen samen met de Spaanse geschiedenis, waarin heterodoxie, vrijheid en rebellie altijd bedreigd zijn geweest. Villamediana woont in Duitsland en zoekt in zijn films naar verborgen culturele eigenaardigheden. Vanuit zijn hedendaagse realiteit, de Duitse context en het moment waarin hij leeft, weet hij de geschiedenis open te breken en door te dringen tot verhulde herinneringen.

De Moderne Klassiekers van de maand april zijn gewijd aan de Kabbala. Variërend van stomme film tot experimentele arthouse wordt er ingezoomd op concepten en beelden van kabbala uit de filmgeschiedenis, met thema’s als Gematria, de Golem, Lilith en het Occultisme. De films worden vooraf ingeleid. Deze maand is geprogrammeerd in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. Er is een combiticket beschikbaar die toegang geeft tot een vertoning uit de Moderne Klassieker: Kabbala-reeks en het Joods Cultureel Kwartier voor €12,50. Deze is hier verkrijgbaar.