WOENSDAG 21 AUGUSTUS | 19:30 | €8,- EN GRATIS MET CINEVILLE

Regisseur Alexandra Westmeier

Lengte 77 minuten

Jaar 2018

Taal Russisch

Ondertiteling Engels

Kerncentrale Krim, een van de kostbaarste projecten in de geschiedenis van de Sovjet-Unie, heeft geen dag gedraaid. Na de kernramp in Tsjernobyl werd de afronding van de bouw afgeblazen.

Anno nu ligt het apocalyptische gevaarte op het Krim-schiereiland erbij als een ruïne. De wind heeft er vrij spel en duiven nestelen zich overal.

Schijnbaar van God verlaten, blijken op dit terrein dat inmiddels Russisch grondgebied is, wel degelijk mensen te leven. Vitaly bijvoorbeeld, een voormalig opzichter van de centrale die er een geïmproviseerd schip bouwde. Ook Olga streek er neer met haar zoontje en hun vele dieren. Tot slot volgen we Sergei, een einzelgänger die het alledaagse leven ontvlucht door als een moderne ontdekkingsreiziger door de vervallen ruimtes te dwalen. Openhartig vertellen ze over hun band met deze wonderlijke plek.

Het markante bouwwerk vormt de kern van Lost Reactor, maar staat ook centraal in een lastig conflict tussen Oekraïne en Rusland. Toch lijken politieke zaken nauwelijks indruk te maken op de outsiders. Hun geïsoleerde leven verloopt, net als deze meditatieve documentaire, op een vredig tempo.

Deze film maakt deel uit van de Atomkraft? Nein danke-zomeravond, samen met de film Hiroshima Mon Amour van Alain Resnais. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2019