ZATERDAG 6 NOVEMBER 16:15

Regisseur Stanley Kubrick

Cast James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon

Lengte 2u33

Jaar 1962

Taal Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


De auteur Humbert Humbert huurt een kamer in het huis van Charlotte Haze nadat hij verliefd is geworden op haar dochter Lolita. Er zijn echter drie problemen: Charlotte is verliefd op hem, Lolita is pas veertien en er is een persoon genaamd Clare Quilty, die steeds op de meeste onverwachte momenten tevoorschijn komt, die een ongezonde interesse in Lolita lijkt te hebben.

Toen Kubricks Lolita (over de obsessieve liefde van een middelbare man voor een kindvrouwtje) in 1962 in Amsterdam draaide, moest de geïnteresseerde bioscoopbezoeker er snel bij zijn. Na een paar weken werd de film – naar Nabokovs gelijknamige roman – uit de roulatie gehaald, om pas in 1981 weer op te duiken. Kubricks ‘pikanterie’ werd destijds als mislukt beschouwd, maar wordt nu erkend als een van zijn meesterwerken. Overigens is van de expliciete erotische fantasieën van Nabokovs hoofdpersoon Humbert Humbert (in de film gespeeld door James Mason) weinig terug te zien. Mason mag Lolita’s teennagels lakken en bewonderend kijken. Dat is het wel zo’n beetje.

aoq23NUjv6ULYglJOYRCiy2URnx
lolita4
a-scene-from-lolita
0*mNEm49HOq0HlZMA3

Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, Lolita is onderdeel van het Thema De Bezetting, klik hier voor de andere films binnen dit thema.