ZATERDAG 7 NOVEMBER | 21:45

Regisseur Rainer Werner Fassbinder

Lengte 113

Jaar 1981

Taal Duits

Ondertiteling Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma. Voor het volledig programma, klik hier!


Lola, een verleidelijke nachtclubzangeres wil geld, bezet en liefde en verzint een waanzinnig plan om los te komen van een wereld waarin alles en iedereen te koop is.

Lola speelt zich af aan het einde van de jaren vijftig, wanneer in Coburg volop wordt gebouwd. Schuckert (Mario Adorff) runt het stadsbordeel, waarvan de hoofdattractie, de nachtclubzangeres Lola (Barbara Sukowa), vrijwel de hele gemeenschap aan haar voeten heeft liggen. Van de anti-oorlogse Esslin (Matthias Fuchs) tot de burgemeester. Wanneer de goedhartige stedenbouwkundige Von Bohm (Armin Mueller-Stahl) bij zijn nieuwe baan arriveert, heeft hij geen idee van de louche onderbuik van de stad, en bij het ontmoeten van de mooie Lola wordt hij meteen verliefd. In deze losse remake van Der Blaue Engel roept Fassbinder met prachtige, verzadigde kleuren een kitscherige erotiek op en verbeeldt tegelijkertijd met veel humor de corruptie van de Duitse naoorlogse steden. 

Lola heeft een bijzondere plek in de geschiedenis van Kriterion. In de jaren ’80 was er onenigheid tussen de studenten van Kriterion en hun toenmalige programmeur. Terwijl de programmeur op het filmfestival in Cannes is in ’82, draaien de studenten zonder zijn medeweten een aantal films, waaronder Fassbinders Lola en Kubricks Lolita, die voor het eerst in lange tijd voor volle zalen in Kriterion zorgden. Deze actie leidde uiteindelijk tot de bezetting van het pand door de studenten en de onafhankelijkheid van de vereniging Kriterion.

ergerg
Lola
Lola
ewrerhge
Lola
Y Sa Lo, Barbara Sukowa
erggregeg
drgergerg
qwrgq