WOENSDAG 13 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Regisseur Andrey Zvyagintsev

Cast Aleksey Serebryakov, Elena Lyadova en Vladimir Vdovichenkov

Lengte 140 minuten

Jaar 2014

Taal Russisch

Ondertiteling Nederlands

In deze losse navertelling van het boek Job worstelt een gewone man niet met zijn geloof in God, maar met de Russische staat – een epische strijd tegen een monster met vele gezichten die de macht heeft om de wet te buigen naar zijn eigen wil. Verzet is zinloos, maar toch volhardt de hoofdpersoon in zijn juridische strijd tegen de burgemeester die zijn stukje land wil afpakken, zelfs als alles om hem heen afbrokkelt en hij verstrikt raakt in de bureaucratische keten.

Leviathan is de meest toegankelijke en naturalistische film van de regisseur van The Return en Elena. Het speelt zich af op het schiereiland Kola in het noordwesten van Rusland, in een voormalig vissersplaatsje dat bezaaid is met de karkassen van schepen en walvissen, ver van Moskou en toch dicht genoeg bij de ‘beschaving’ – de inwoners kunnen vanuit hun achtertuinen bijna Finland zien. Hier komt alles wat verrot is aan de oppervlakte.

De mengeling van absurdistische komedie (in de rechtbankscènes) en sociale aanklacht is gevangen in prachtige beelden in staalblauw en ijzig grijs. Zonder op te roepen tot regelrechte hervorming, vraagt Zvyagintsev zich af hoe lang een mens kan blijven geloven in een systeem dat geen verbetering biedt.

123
maxresdefault
000114460035
town
4