MAANDAG 25 JUNI | 22:00 | €5,-

Regisseur Louis Malle

Cast Lea Massari, Benoît Ferreux, Daniel Gélin

Lengte 118 minuten

Jaar 1971

Taal Frans

Ondertiteling Engels

De vijftienjarige Laurent is de jongste zoon van Chevalier en Clara en groeit op in Dijon in de jaren ’50. In tegenstelling tot zijn oudere broers is hij een fijngevoelige en intelligente jongen. Wegens zijn zwakke gezondheid wordt hij naar een kuuroord in Morvan gestuurd. Zijn moeder vergezelt hem en ze worden elkaars vertrouweling. Er groeit een hechte band tussen hen beiden.

Laurent voelt zich soms een vreemde in zijn gezin. Terwijl zijn twee broers het er onder het mom van boys will be boys flink van nemen op het gebied van drank, feesten en vrouwen, wil Laurent zich vaak het liefst opsluiten in zijn kamer met een filosofische roman en een jazzplaat. Hij doet zijn best op school en ook bij de plaatselijke kerk probeert hij een rol te vervullen.

Wanneer bij Laurent hartruis wordt ontdekt wordt hij al snel naar een kuuroord gestuurd om daar zo goed mogelijk behandeld te worden. Zijn moeder gaat met hem mee, en al snel ontstaat er een bijzondere band tussen beiden als blijkt dat ook zij zich geïsoleerd voelt in het gezin. De omgang tussen Laurent en zijn moeder wordt steeds hechter, tot alles samenkomt in een scène waarin de liefkozingen tussen moeder en zoon wel heel intiem worden…

Regisseur Louis Malle staat bekend om zijn taboedoorbrekende en (seksueel) expliciete films. Ook Le souffle au coeur heeft alle ingrediënten om een controversiële film te zijn: een incestueuze relatie is gewoonlijk iets dat verafschuwd wordt. Malle weet echter door een nauwgezette karakterontwikkeling de gebeurtenis begrijpelijk te maken. Niet door het goed te keuren, maar eerder door de maatschappelijke groep van de Parijse bourgeoisie flink onder de loep te leggen. Le souffle au coeur kan naast als familiedrama dan ook eveneens gezien worden als tijdsschets.

Deze vertoning maakt deel uit van de Moderne Klassiekermaand met als thema moederschap. Klik hier voor meer informatie. 

SAC1
sac2
sac4
sac6
sac7