MAANDAG 17 AUGUSTUS | 22:00

     VRIJDAG 21 AUGUSTUS | 14:30

Regisseur Alice Rohrwacher

Cast Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher, Monica Bellucci

Lengte 1 uur en 50 min.

Jaar 2014

Taal Italiaans, Frans, Duits

Ondertiteling Nederlands

De familie van Gelsomina werkt volgens enkele speciale regels. Allereerst is Gelsomina op twaalfjarige leeftijd het hoofd van de familie en haar drie jongere zussen moeten haar gehoorzamen: slapen als ze dat zegt en werken onder haar toeziend oog. Maar de wereld, de buitenkant, mag niets weten van hun regels en moet bij hen vandaan worden gehouden.

De dynamiek van hun overbevolkte huishouden wordt verstoord door de gelijktijdige aankomst van een zwijgzame tienerjongen die als boerenknecht wordt aangenomen, en een productieploeg die lokale boeren rekruteert om deel te nemen aan een goedkope televisie-viering van de oude Etruskische cultuur gepresenteerd door de mysterieuze Milly Catena (Monica Bellucci). Beide indringers zijn van bijzonder belang voor de oudste dochter, die moeite heeft om haar positie in de wereld te vinden.

Rohrwacher rijk gestructureerde tweedejaarsfilm slaagt erin haar puberale gevoel van verwondering en verwarring over te brengen met een kenmerkend gracieus naturalisme. Een persoonlijke, maar volgens schrijver/regisseur Rohrwacher niet autobiografische film over de rol van het landschap, de landbouw en de tradities. Winnaar van de Grand Prix op het filmfestival van Cannes in 2014.

Le Meraviglie is onderdeel van Tour d’Europe | Moderne Klassiekers zomer.

Oke, de grenzen zijn 15 juni misschien weer open gegaan, maar de reisadviezen zijn nog altijd knalgeel, koningsdagoranje en bloedrood. Thuisblijven lijkt voorlopig het devies van deze zomer te worden. Toegegeven: de mozzarella is hier lang niet zo lekker als in Italië en de Albert Heijn XL haalt het niet bij de supermarché, maar ook in Amsterdam kan de zomer zinderend zijn. De A’DAM-toren is als je er zo over nadenkt gewoon een variant op de Eiffeltoren, de bouwput aan de Plantage Middenlaan kan met toegeknepen ogen best door voor ruïne, en als je er zelf een pak Dode Zee-zout in leeggooit kun je ook in het IJ misschien wel even drijven. Lees meer over het programma hier .

meraviglie4
meraviglie3
meraviglie2
meraviglie1