MAANDAG 6 JULI | 22:00

  VRIJDAG 10 JULI | 14:30

Regisseur Jean-Luc Godard

Cast Brigitte Bardot, Jack Palance, Michel Piccoli, Fritz Lang

Lengte 1 uur en 43 min.

Jaar 1963

Taal Frans

Ondertiteling Nederlands

Jeremy Prokosch, filistijn in de kunstfilmwereld, is een producent die niet tevreden is met het werk van zijn regisseur. Wanneer hij filmmaker Paul Javal vraagt een script van Fritz Lang te herschrijven, begint Paul’s huwelijk met Camille langzaam stuk te lopen.

Wanneer het erop lijkt dat de legendarische filmmaker een film maakt die bestemd is om te ontploffen aan de kassa, haalt hij een scenarioschrijver in huis om het script kracht bij te zetten. De professional kruist het persoonlijke wanneer er een breuk ontstaat tussen de schrijver en zijn vrouw. Regisseur Godard (in het echt) had de beschikking over een ruim budget, wat resulteerde in veel oogverblindende shots. Maar bovenal is Le Mépris een interessante studie over de onmogelijkheid van filmmaken en de onmogelijkheid van liefde. Naar de roman van Alberto Moravia.

Le Mepris is onderdeel van Tour d’Europe | Moderne Klassiekers zomer.

Oke, de grenzen zijn 15 juni misschien weer open gegaan, maar de reisadviezen zijn nog altijd knalgeel, koningsdagoranje en bloedrood. Thuisblijven lijkt voorlopig het devies van deze zomer te worden. Toegegeven: de mozzarella is hier lang niet zo lekker als in Italië en de Albert Heijn XL haalt het niet bij de supermarché, maar ook in Amsterdam kan de zomer zinderend zijn. De A’DAM-toren is als je er zo over nadenkt gewoon een variant op de Eiffeltoren, de bouwput aan de Plantage Middenlaan kan met toegeknepen ogen best door voor ruïne, en als je er zelf een pak Dode Zee-zout in leeggooit kun je ook in het IJ misschien wel even drijven. Lees meer over het programma hier .

lesmepris
lesmepris
merpis3
lemepris3