WOENSDAG 4 JULI | 19:00 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Jean-Pierre Jeunet

Cast Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus

Lengte 122 minuten

Jaar 2001

Taal Frans

Ondertiteling Nederlands

Barmeisje en Parijse twintiger Amélie is beeldschoon, jong, naïef en altijd op zoek naar de ware liefde. In een mierzoet, gestileerd modern sprookje ontdekt Amélie dat ze om echt geluk te vinden toch echt haar lot in eigen hand moet nemen en begint ze zich als een romantische schikgodin te bemoeien met het leven van mensen om haar heen.

Amélie leidt een prima bestaan: ze heeft een huisje in Montmartre, een baantje in een typisch Frans café en het vermogen van de kleine dingen in het leven te genieten. Maar tegelijkertijd is ze verlegen en eenzaam. De jonge Amélie groeide op in enkel het gezelschap van haar neurotische vader en ontwikkelde gedwongen door deze isolatie een levendige fantasiewereld, waar ze zich als volwassene ook nog graag comfortabel in terugtrekt, tot ze op een dag besluit zich anoniem in te zetten voor het geluk van andere mensen. Haar eenzame, verwarde conciërge brieven stuurt ze brieven van haar overleden echtgenoot, en de jaloerse ex-vriend van haar collega wordt door Amélie op subtiele wijze gekoppeld aan een andere vrouw. Zo vervult Amélie als frivole goede fee ongemerkt de wensen van anderen, en wanneer ze een mysterieus fotoalbum vindt lijkt tijdens de zoektocht naar de eigenaar ook haar eigen grootste wens – het vinden van haar ware liefde – eindelijk in vervulling te gaan.

Amélie’s ‘fabuleux destin’ is zo zoet dat het glazuur je van de tanden springt, maar regisseur Jean-Pierre Jeunet’s grappige vondsten, kleurrijke beelden en excentrieke personages veroveren al gauw het hart van de kijker. Zelden zagen we een film die zo vrij is van cynisme en die daar ook nog eens bijna mee wegkomt. Bijna, want het gebrek aan niet-witte personages in een film over de multiculturele stad Parijs en het feit dat deze stad vol banlieus en politiegeweld wordt verbeeld als sprookjesparadijs kwam Jeunet ook op kritiek te staan. Dat maakt de kijkervaring van Amélie (met prachtige soundtrack van Yann Tiersen) er echter niet per se minder op – niet voor niets blijft de film internationaal één van de meest bezochte, bekeken, verkochte Franse films ooit.

Aansluitend bij het thema van de zomeravond in het kader waarvan Amélie vertoond wordt zal voor de film gesproken worden door Josip Kešić, docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zal een korte inleiding geven in de imagologie: de wetenschap van het analyseren van culturele representaties (zoals films) op de beeldvorming van samenlevingen, volkeren en culturen die ze teweegbrengen. Josip Kešić is promovendus bij Europese Studies en de Amsterdam School for Regional, Transnational and European Studies (ARTES), aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in nationalisme en imagologie.

Deze film maakt deel uit van de Une ville, deux visages-zomeravond, samen met de film La Haine van Mathieu Kassovitz. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

MSDAMEL EC001
amelie4
amelie5
amelie6