MAANDAG 7 MAART | 22:00 | €5,-

Regisseur Jean-Pierre Melville

Cast Gian Maria Volonté, Alain Delon, Yves Montand

Lengte 140 minuten

Jaar 1970

Taal Frans

Ondertiteling Engels

De zwanenzang van één van Frankrijks eigengereidste filmregisseurs mag deze klassiekermaand inluiden. Het gaat hierbij om Le Cercle Rouge (1970) van wijlen Jean-Pierre Melville.

Een zwanenzang omdat de film, de één na laatste voor zijn te vroege dood, als het ware een cumulatie leek van alle kwaliteiten die hij toonde in zijn voorgangers, zoals Le Samouraï (1967). Het betreft een kleurrijke, Frans-ish aandoende film noir over twee dieven, gespeeld door Alain Delon en Gian Maria Volonte, wiens paden kruisen en samen een juweliersroof plannen. Natuurlijk spelen goede en foute (ex-)agenten ook een rol en zullen er meerdere, nagelbijtende scènes plaatsvinden. Stilzwijgend ontvouwt er een visueel kat- en muis spel tussen de oude steracteurs. Het maandthema wordt te nimmer uit het oog verloren; een inventieve heist zal niet ontbreken.

De Franse film jaren ’60 zullen voornamelijk gelieerd worden aan La Nouvelle Vague. Melville wordt vaak in één adem genoemd met grondleggers als Godard en Truffaut, die deze experimentele cinemasfeer initieerden; zo zou Melville inspirator zijn geweest voor de nu iconische jump cuts in de eerste New Wave- film, Breathless (1960). Echter, Melville – wiens naam bovendien komt van de Amerikaan Herman Melville – speelt tevens inspiratievol leentjebuur bij Amerikaanse film noir. Gestructureerd en geformeerd met een zodanige bewondering, dat heuse Gangsterfilm pastiche niet ver weg was. Verwacht dus een krimi vanuit een Europees stilistische oog, persoonlijk genoeg om te onderscheiden. Het is niet voor niets dat Quentin Tarantino opperde dat Melville “did for the crime film what Leone did for the Western.” Het is dus niet voor niets dat Le Cercle Rouge het spits afbijt.

Een film noir in kleur, die zich kenmerkt door uitgebeende dialogen en fatalistische actie.