NU TE ZIEN

Regisseur Mijke de Jong

Cast Nora el Koussour en Ilias Addab

Lengte 98 minuten

Jaar 2016

Taal Nederlands

 

Verdient een vrouw die terugkomt van een jihad-reis naar het Midden-Oosten een tweede kans in Nederland? Wat kan het verhaal zijn achter zo’n vrouw?

Layla M. (genomineerd voor beste film op het London Film Festival en voor de Platform Prize op het Toronto International Film Festival) laat je de persoonlijke kant van Nederlandse jihadstrijders zien en laat je misschien een beetje begrijpen waar ze vandaan komen. Of althans, waar een radicaliserende, Marokkaans-Nederlandse vwo-leerlinge vandaan komt.

 

Layla is een intelligent meisje, geboren in Amsterdam. Ze heeft moderne, Marokkaanse ouders die de Islam niet strikt beoefenen. Toch voelt ze zich aangesproken door de jihadstrijders die zeggen dat de Islamitische waarden bedreigd worden door de Westerse samenleving en dat daarvoor gevochten moet worden. De Amsterdamse begint met het dragen van een hoofddoek en leest haar ouders steeds de les over de, volgens haar, echte regels van de Islam. Ze sluit zich aan bij een groep geradicaliseerde jongeren van haar voetbalclub en wordt verliefd op een van de jongens: Abdel. Ze heeft het gevoel dat haar ouders en vrienden haar niet begrijpen en besluit zonder iets te zeggen met Abdel richting het Midden-Oosten te vertrekken. Pas dan komt ze erachter wat strijden voor de Islam echt betekent.

De film laat je alle kanten van een verhaal als deze zien. Je leeft mee met het radicaliserende meisje, met haar bezorgde ouders, met haar vrienden die haar verliezen. Vooral Ilias Addab (Abdel) speelt een geloofwaardige rol. Aan de ene kant teder en liefdevol, laat hij je begrijpen waarom Layla verliefd op hem wordt. Aan de andere kant laat hij je langzaamaan steeds vaker schrikken met de andere kant van zijn persoonlijkheid en bekruipt je als kijker het besef waar deze reis naartoe gaat.

 

Kortom: een film voor iedereen die in de media heeft gehoord over mensen die vrijwillig naar Syrië gaan, jongeren die radicaliseren en Nederlandse vrouwen die zich bekeren tot de Islam. Voor iedereen die er een beetje meer van wil begrijpen.

layla_m-_26006474_st_4_s-high
layla_m-_26006474_st_2_s-high
layla_m-_26006474_st_11_s-high