MAANDAG 4 APRIL | 22:00 | €5,-

Regisseur Tony Gatlif

Cast -

Lengte 103 minuten

Jaar 1993

Taal -

Ondertiteling -

Met Latcho Drom (1993), of ‘goede reis’ in onze volksmond, plaatsen we de nieuwe klassiekermaand gelijk in haar historische context. Bohemer Tony Gatlif beschrijft de letterlijke reis die de Romani aflegden vanuit India tot in onze westerse wereld. Deze film zal op 35 mm filmrol worden vertoond!

Je ziet hoe het nomadische volk, zeer waarschijnlijk gedwongen, het Noorden van India achterliet om een eeuwige trektocht te maken die de gehele wereld zal beslaan. De documentaire neemt de kijker mee langs alle plekken waaruit ze een stukje cultuur meenamen. Muzikale thematiek verbindt alle plekken en tijden. Zang en dans is nagenoeg het enige talige middel waarin de ontwikkeling van de cultuur wordt besproken; van de Indiase sitar naar het gitaar- en viool gedreven instrumentarium, met als constante de nomadische, spirituele essentie.

Het is het meest exemplarische beeld dat de Romani cinema te bieden heeft, en bovenal een prachtige visuele reis op zichzelf. De film heeft gedraaid op Un Certain Regard sectie op het Cannes Festival in 1993.

latchodrom-06
latchodrom-05
latchodrom-04