UITGESTELD

Regisseur Peter Watkins

Cast Eliane Annie Adalto, Pierre Barbieux, Bernard Bombeau

Lengte 220 minuten

Jaar 2000

Taal Frans

Ondertiteling Engels

Afgelopen zomer vertoonden wij Peter Watkins’ pseudo-historische reconstructie van de revolutionaire arbeiderscoup in Parijs, 1871. Helaas was er toen een hittegolf gaande en leek onze zaal eerder op een sauna. Zo een beladen film verdient een betere setting en daarom vertonen we hem opnieuw.
Volgens Watkins kan de Commune worden beschouwd als een poging tot een volledige anti-kapitalistische revolutie, die in de huidige geschiedenislessen nauwelijks aan bod komt. 130 jaar na dato verzamelt de filmmaker een crew van 200 acteurs (waaronder veel amateurs) die zich in een verlaten fabriek in een buitenwijk van Parijs transformeren tot de toenmalige bewoners van the Popincourt buurt in het XIe arrondissement. 
 
De film zal worden ingeleid door Marco de Waard, senior docent Engelse en vergelijkende literatuurwetenschap  aan het Amsterdam University College (AUC) en onderzoeker aan de de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA). Zijn interesse voor historische representatie en het collectieve geheugen sluiten aan op de originele wijze waarop Peter Watkins’s film een geschiedenis opnieuw vertelt en interpreteert.
commune3
commune
commune2